Spanien deporterar 1500 illegala invandrare

publicerad 18 maj 2021
- av Per Nordin
Spansk polis försöker hantera hundratals illegala invandrare.

Redan en dag efter att 6000 illegala invandrare tagit sig in i Spaniens nordafrikanska enklav Ceuta så har 1500 av dessa åter deporterats till Marocko av spansk gränsvakt och polis.

Enligt uppgifter till RT anlände migrantvågen antingen simmandes eller med uppblåsbara båtar till spanska Ceuta i en förhoppning att ta sig längre in i EU-området – ett tillvägagångssätt som blivit allt vanligare under de senaste åren.

Den spanske inrikesministern Fernando Grande-Marlaska bekräftade att ungefär 6000 illegala invandrare tagit sig till Cueta men att man mycket snabbt lyckats deportera en fjärdedel av dessa till Marocko.

Det hela beskrivs som ett koordinerat försök att komma in i EU där de illegala invandrarna samlas i så stora grupper att det ska bli svårt för gränsvakter och polis att stoppa dem när de försöker ta sig in i enklaven.

Omkring en fjärdedel av de illegala invandrarna ska vara minderåriga och de vuxna migranterna som ännu inte har deporteras övervakas just nu på en lokal fotbollsarena – medan de minderåriga får husrum i en separat industribyggnad.

Spanien håller för närvarande på att rusta upp sina gränser och har anställt ytterligare 150 poliser och 50 gränsvakter som ska vakta enklaven och förhindra den illegala invandringen. Sedan tidigare finns redan omkring 1100 poliser och vakter utstationerade i Ceuta.

Såväl Ceuta som enklaven Melilla 30 mil bort har blivit utsatta för ett flertal ”stormningar” under den senaste tiden och oftast handlar det alltså om koordinerade och storskaliga försök att ta sig in i Spanien antingen genom att klättra upp för staket eller ta havsvägen och försöka komma förbi gränsvakterna på det sättet.

För Spaniens del är den storskaliga illegala invandringen ett mycket stort problem och man har tidigare försökt föra dialog med sina nordafrikanska grannländer i en förhoppning att försöka stoppa de återkommande anstormningarna av migranter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!