SpaceX:s Starship-raket exploderade under testflygning

publicerad 20 april 2023
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På torsdagen genomförde Elon Musks rymdbolag SpaceX en testflygning med sin nästa generations Starship-raket, som är avsedd att användas vid månexpeditionen 2025. Testflygningen slutade dock med att farkosten exploderade i luften efter fyra minuter.

Uppskjutningen av Starship, som är högre än frihetsgudinnan med sina 120 meter, genomfördes framgångsrikt från SpaceX:s Starbase-rymdhamn och testanläggning öster om Brownsville, Texas. Målet var att den obemannade farkosten, med hjälp av de nybyggda Super Heavy-raketerna, skulle kunna genomföra en 90-minuters testflygning genom rymden.

Under den direktsända webbsändningen från SpaceX kunde man se hur raketens Raptor-motorer tändes och skickade upp rymdfarkosten mot skyn. Mindre än fyra minuter in i flygningen misslyckades separationen mellan Starship och Super Heavy-raketen, vilket ledde till att hela farkosten vände om och exploderade.

Trots detta utropade SpaceX tjänstemän på webbsändningen testflygningen som en framgång, då de lyckats få den fullt integrerade Starship och bärraket att lyfta från marken utan problem.

SpaceX:s VD, Elon Musk, meddelade på Twitter att nästa test kommer att genomföras inom ett par månader.


Se uppskjutningen nedan:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!