Snowden beviljas ryskt medborgarskap

publicerad 27 september 2022
- av Sofie Persson

Visselblåsaren Edward Snowden har under närmare tio år befunnit sig i Ryssland för att undvika åtal i USA. Nu har han tillsammans med sin fru beviljats ryskt medborgarskap.

Efter två års väntan och nästan tio år av exil kommer lite stabilitet att göra skillnad för min familj”, skriver Snowden på Twitter.

Det var den 6 juni 2013 som The Guardian gick ut och bekräftade att USA via säkerhetsmyndigheten NSA systematiskt massövervakade medborgare i USA och andra länder via internet, mejl och telefon. Bakom avslöjandet stod Edward Snowden, som arbetade som konsult vid NSA, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället. Det framkom även nyligen att NSA försökt stoppa publiceringarna genom att pressa den brittiska underrättelsetjänsten M15, vilket ledde till konflikter mellan de två myndigheterna.

Snowden har sedan dess varit bosatt i Ryssland för att undvika åtal i USA, där han riskerar ett långt fängelsestraff eller i värsta fall avrättning på grund av de läckta NSA-dokumenten. Redan under 2020 ansökte Snowden och hans fru Lindsey Mills om dubbelt medborgarskap, eftersom de inte ville riskera att bli separerade från sin son under ”pandemin och stängda gränser”, och fick då tillsammans med familjen permanent uppehållstillstånd.

Nu har Snowden och hans fru beviljats ryska medborgarskap, rapporterar The Guardian. Enligt uppgift ska president Vladimir Putin själv ha skrivit under dekretet på måndagen. Snowden, som tillsammans med sin fru har två barn, menar att ”lite stabilitet” kommer att göra en stor skillnad i deras liv.

 

Efter år av separation från våra föräldrar har min fru och jag ingen önskan att bli separerade från våra SÖNER. Efter två års väntan och nästan tio år av exil kommer lite stabilitet göra skillnad för min familj. Jag ber om integritet för dem – och för oss alla”, skriver Snowden på Twitter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.