Edward Snowden träder fram som NSA-läckan

Edward Snowden, 29, träder nu fram som källan som läckte uppgifter om hur USA:s säkerhetsmyndighet kartlägger privatpersoners telefon- och internettrafik.

publicerad 9 juni 2013

29-åringen har ett förflutet inom CIA. De senaste fyra åren har han arbetat hos företag som den amerikanska säkerhetsmyndigheten National Security Agency, NSA, använt sig utav.

För tre veckor sedan kopierade Snowden, enligt intervjun, de sista dokumenten, sade till sin arbetsgivare att han skulle behandlas för epilepsi och reste till Hongkong där han i ett hotellrum gömt sig sedan dess, skriver TT.

Det var i förra veckan som det uppdagades av Washington Post att NSA fått tillgång till databaser hos internetjättar såsom Google, Facebook och Apple. Det framgick att NSA spionerade på privatpersoner genom programmet ”Prism”.

– Jag kan inte med gott samvete kan tillåta att USA:s myndigheter krossar privatlivet, friheten på nätet och grundläggande friheter för människor världen över med det massiva övervakningsmaskineri som man bygger upp i hemlighet, säger Snowden i en intervju med den brittiska tidningen The Guardian.

Han förväntar sig att amerikanska myndigheter kommer vara på jakt efter honom. Därför planerar han nu att söka asyl och bosätta sig på Island, där han hoppas vara säkrare. Han säger även att han är medveten om att USA:s regering kommer att ”demonisera” honom.

Att undgå att bli övervakad av staten är omöjligt för det finns ingenting som kan skydda dig, menar Snowden.

– Du vet inte ens om vad som är möjligt. Utsträckningen av deras möjligheter är skräckinjagande. Du kommer aldrig att vara säker vilka skydd du än använder, säger han.

Edward Snowden beskrivs som en ”whistleblower”, ett begrepp i USA som kan översättas med en sanningssägare. Men Snowden vill inte att det mediala fokuset ska hamna på honom.

– Jag vill inte ha allmänhetens uppmärksamhet, för det ska inte handla om mig. Det ska handla om vad USA:s myndigheter ägnar sig åt.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.