NSA försökte stoppa Snowdenartikel – pressade brittisk underrättelsetjänst

Övervakningssamhället

publicerad 6 september 2022
- av Sofie Persson
Visselblåsaren Edward Snowden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en ny bok avslöjas att NSA försökte stoppa avslöjanden av visselblåsaren Edward Snowden. Detta bland annat genom att pressa den brittiska underrättelsetjänsten natten före publiceringarna skedde.

Det var den 6 juni 2013 som Manchesterbaserade The Guardian gick ut med att den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA massövervakade landets medborgare och även människor i andra länder systematiskt via internet, mejl och telefon. Bakom avslöjandet stod visselblåsaren Edward Snowden, som arbetade som konsult vid NSA, något som Nya Dagbladet rapporterade om när det begav sig.

Nu har uppgifter framkommit som tyder på att NSA försökte stoppa publiceringarna genom att pressa den brittiska underrättelsetjänsten M15. Det avslöjas i en ny bok, The Secret History of Five Eyes, skriven av den undersökande journalisten Richard Kerbaj, rapporterar brittiska The Guardian. I boken står att Sir Iain Lobban, chef för M15:s avdelning för signalspaning GCHQ, fick samtal från NSA under natten mot den 6 juni där man vädjade till Lobban att stoppa publiceringarna. Lobban avslog dock den begäran, något som ledde till konflikter mellan M15 och NSA.

Lobban ansåg att ”förslaget att uppmana en tidning att inte publicera artikeln för NSA:s skull kändes som ett steg för långt” och enligt Kerbaj menade Lobban att syftet med M15 inte var att hantera NSA:s PR.

David Cameron, dåvarande premiärminister för Storbritannien, ansåg dock att man borde ta till hårdare åtgärder för att stoppa Snowdens läckor, men DA-kommitteen, som ansvarar för att uppmärksamma brittiska medier om potentiella skador gällande nationell säkerhet vid publiceringar ansåg att The Guardians publiceringar inte hade satt brittiska liv i fara.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!