Skärpta restriktioner på Irland – förbud mot att ta emot gäster i hemmet

Coronarepressionen

publicerad 20 oktober 2020
- av Per Nordin
Coronarepressionen skärps på Irland.

Ännu en gång har den irländska regeringen beslutat att stänga ner landet under förespegling att skydda invånarna från coronaviruset. I praktiken innebär repressionen att bara två hushåll får träffas utomhus, att människor ska hålla sig maximalt fem kilometer från sina bostäder och att ingen längre får ta emot gäster och besökare i sitt hem.

Den irländska regeringen har till och med gått så långt att man begränsat antalet deltagare vid begravningar till tio personer och antalet bröllopsgäster till 25. Organiserade sammankomster utomhus förbjuds och irländarna får ionte längre sitta på pubar eller restauranger. Affärer som inte bedöms som ”nödvändiga” kommer också att hålla stängt.

Officiellt ska nedstängningen av samhället pågå i hela landet i sex veckor, men det är möjligt att de sedan förlängs ytterligare. De som bryter mot restriktionerna riskerar att straffas, skriver Irish Times.


Annonser:


Irlands politiska ledare hävdar att repressionen är nödvändig för att bromsa ”en andra våg” av smittspridningen och hävdar att om irländarna fogar sig efter restriktionerna så kan det bli möjligt att de får fira julen ”på ett meningsfullt sätt”, underförstått att restriktionerna kan förlängas till nästa år om resultaten inte blir vad det politiska ledarskapet önskat sig.

Coronarepressionen hårdnar i ett flertal länder just nu och motiveras av rädslan för att smittspridningen återigen är på väg att öka. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur såväl Frankrike som Belgien har infört omfattande utegångsförbud och numer lagför de medborgare som rör sig utomhus nattetid.

Sverige har än så länge haft betydligt mjukare repression än många andra europeiska länder, men även här diskuteras krav på munskydd, självisolering och begränsningar av medborgarnas rörelsefrihet och andra rättigheter som möjliga alternativ.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.