MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Frankrike inför utegångsförbud – hävdar att man vill skydda medborgarna

Coronarepressionen

publicerad 19 oktober 2020
- av Isac Boman
Enligt Emmanuel Macron är repressionen mot medborgarna nödvändig.

Under lördagen utropade den franska regeringen ”nationellt hälsonödläge” och en månad framåt rådet därför utegångsförbud i i Paris och åtta andra franska städer mellan 21:00 och 06:00. President Emmanuel Macron hävdar att de repressiva åtgärderna mot befolkningen är motiverade för att få ner smittofallen.

Trots att åtskilliga medicinska experter kunnat konstatera att virusets dödlighet är mycket låg och att de allvarligaste delarna av pandemin är över så väljer den franska regimen att öka restriktionerna och repressionen mot sina medborgare. Den uttalade planen är att utegångsförbudet ska gälla i sex veckor, men i realiteten kan restriktionerna ligga kvar betydligt längre än så.

– Vi har inte förlorat kontrollen. Men i Parisregionen och i åtta andra städer ökar smittspridningen så snabbt att vi nu behöver införa utegångsförbud nattetid. Vi kan bara göra detta fyra veckor i taget, men ser framför oss att det varar i sex veckor. Vi måste bromsa smittan. I dag har vi fler än 20.000 nya fall per dag, och det måste ner till 3.000-4.000 per dag, sa Macron, enligt Bonniertidningen Dagens Nyheter.

Macron meddelar också att fransk polis kommer vara ute på gatorna kvällstid och bötfälla de som vägrar att stanna inomhus kvällstid. De som arbetar sent behöver ”särskilda intyg” för att slippa böter.

– Vi vill att det ekonomiska livet ska kunna fortsätta dagtid, och att barnen ska kunna gå i skolan. Den som har långt hem och återvänder efter klockan 21 ska också kunna göra det, med hjälp av ett särskilt intyg, förklarade Emmanuel Macron.

Den franska vänsterpolitikern Jean Luc Mélenchon är mycket kritisk till repressionen och pekar på att de flesta som smittas gör detta på jobbet eller i skolan dagtid och att begränsningarna därför riskerar att bli meningslösa.

60 procent av smittofallen äger rum på arbetsplatser, i skolan eller på universitet mellan klockan 8 och 19. Men Macron förbjuder besök på barer och restauranger mellan klockan 20 och 06. Välkommen till Absurdistan!” twittrade Mélenchon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend