Coronarepressionen hårdnar i Belgien

Coronarepressionen

publicerad 19 oktober 2020
- av Markus Andersson
Belgien följer Frankrike och inför utegångsförbud för medborgarna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Precis som grannlandet Frankrike väljer Belgien att införa utegångsförbud under förespegling att skydda medborgarna mot coronaviruset. Belgiska myndigheter har också bestämt att medborgarna numer bara tillåts ha en “nära kontakt” utanför det egna hushållet.

Inskränkningarna på medborgarnas fri- och rättigheter motiveras även här med att man påstår att coronasmittan i landet ökar. Premiärminister Alexander De Croo hävdar att antalet smittade dubblas vecka efter vecka och ”slår i taket” och detta ska vara anledningen till den hårda repression som införs.

Vissa medicinska experter menar dock att allt prat om en ”andra våg” är desinformation som bygger på förvrängda och felaktiga uppgifter, bland annat baserade på falska positiva testresultat, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

Detta tas dock ingen hänsyn till i Belgien, utan man har också klubbat igenom ytterligare restriktioner förutom de ovan nämnda. Alla som har möjlighet att isolera sig och arbeta hemifrån måste göra detta, alla barer och restauranger måste ha stängt i fyra veckor och landets politiska styre ska alltså nu också bestämma hur många ”nära kontakter” medborgarna får ha utanför det egna hushållet – en enda.

Enligt AFP är syftet med utegångsförbudet delvis att förhindra anordnandet av ”hemmafester”, och alkohol får därför inte heller säljas efter klockan 20 på kvällen. Teatrar och biografer får ha fortsatt öppet om de glesar ut platserna och tar in färre besökare än normalt.

Belgiska makthavare hävdar att sjukhusen i dagsläget är överfulla och att landets hälsosystem allvarligt hotas om viruset fortsätter spridas, man påstår att smittosiffrorna är lika höga som i våras när man första gången bestämde sig för att stänga ner samhället.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!