Shanghai separerar covidpositiva barn från sina föräldrar

Coronarepressionen

publicerad 8 april 2022
- av Sofie Persson
Overifierade (tv) och verifierade (th) bilder på kinesiska barn i covidkarantän.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I den kinesiska storstaden Shanghai fortsätter man med nolltolerans mot covid-19 – så till den grad att man nu väljer att separera covidpositiva barn från sina ”friska” föräldrar. Enligt uppgift har barn så unga som tre månader tagits ifrån sina mödrar.

I Shanghai stängde man nyligen ner hela staden i två omgångar på grund av den ökade smittspridningen av omikronvarianten av covid-19. Den östra delen av staden stängdes ner från och med 28 mars till 1 april och den västra delen av staden stängdes ner från och med 1 april till 5 april, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Det är dock oklart huruvida detta har hjälpt mot smittspridningen av den milda varianten eller inte.

Som en del av den rådande coronapolitiken i staden har man också valt att införa strikta viruskontroller, där den som visar ett positivt test måste isoleras från andra personer. För detta har man satt upp flera temporära ”karantän-platser” på exempelvis hotell och andra publika områden där man vid ett positivt test måste infinna sig.

Barn under sju år måste dock isoleras via en hälsocentral, rapporterar CBS.

Att bli isolerad från friska personer inkluderar också barn och föräldrar, något som skapat stor rädsla bland familjer i staden. Testar ett barn positivt, men inte föräldrarna, måste alltså barnet separeras från sin familj. Flera bilder och videor på gråtande barn som sitter i karantän efter att de testats positivt för covid-19 har cirkulerat på nätet den senaste tiden. De flesta videor uppges dock ha tagits ner.

Testar föräldrarna positivt får man följa med sitt barn, däremot om barnet är under sju år är det oklart om de får följa med till hälsocentralen. Modern Esther Zhao berättar i början av april om hur både hon själv och hennes tvååriga dotter testades positivt för covid-19, men blev separerade eftersom barnet togs till hälsocentralen och modern till en karantänplats, rapporterar Reuters.

Jag är så orolig, jag har ingen aning om vilken situation min dotter är i, berättade Zhao.

Rapporter förekommer om att barn så unga som 3 månader har blivit tagna från sina mödrar trots att de fortfarande ammar.

Nyligen informerade dock myndigheter att man som förälder får följa med sitt barn trots att man själv inte är smittad, men endast om ens barn har speciella behov. Dock behöver man följa speciella regler samt skriva under ett papper där det står att man är medveten om riskerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!