Ryssland redo att slå av det globala internet

publicerad 11 februari 2021
Vice ordförane för Rysslands säkerhetsråd, Dmitry Medvedev.

Ryssland klargör att man är redo såväl tekniskt som lagligt att slå av det globala internet och använda sig av sitt eget ifall något ”extraordinärt” skulle hända.

Ryska myndigheter har länge pratat om möjligheterna till mer kontroll över internet på ryskt territorium. 2019 gick en ny lag igenom som innebär att Ryssland helt kan klippa banden med resten av internetvärlden. Nya Dagbladet har tidigare även skrivit om hur Ryssland framgångsrikt tagit fram och testat sitt eget internet – “Runet”.

Rysslands tidigare president och nuvarande vice ordförande av Rysslands säkerhetsråd Dmitry Medvedev har berättat för den ryska nyhetsbyrån Interfax att de är redo att stänga av det globala internet i Ryssland.
Medvedev säger dock att även om de är redo att göra det så finns ingen anledning för detta i nuläget. Däremot menar han också att USA skulle kunna stänga av Ryssland från internet om något extraordinärt skulle ske. Han poängterar också att Ryssland kan bli avstängt från det internationella betalningssystemet SWIFT.

Vi har även skapat vårt eget system för att förmedla information så att vi kan utbyta elektroniska meddelanden om något plötsligt händer, bekräftar Medvedev.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!