Lyckat test av självständigt ryskt internet

publicerad 10 januari 2020

Nyligen genomförde Ryssland ett lyckat test av sin självständiga inhemska version av internet. Runet som det ryska nätet heter, kommer lanseras som ett alternativ till Internet och därtill skydda landets digitala infrastruktur vid händelse av omfattande cyberattacker.

Detaljerna som offentliggjordes efter testerna var vaga, skriver BBC, men enligt ryska myndigheter gick det felfritt och vanliga ryska användare ska inte ha märkt några skillnader eller förändringar. Resultaten kommer nu att presenteras för landets regering för att se hur man ska gå vidare med utvecklingen.

Det nya systemet, som fått stark kritik från Väst för att underlätta censur och övervakning av medborgare, ska göra det möjligt att koppla bort internettrafiken från internationella servrar. Ett av de uttalade målen är att landet med ett inhemskt internet som kontrolleras direkt från Ryssland inte ska drabbas eller påverkas negativt vid händelse av att man kopplas bort från det globala nätet av politiska skäl.
Testerna som gjordes ska främst ha handlat om att upptäcka svagheter och sårbarheter i systemet, samt hur det reagerar om det blir utsatt för attacker och massiv belastning.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!