Rättegång mot Freedom Convoy-grundare inleds

Coronarepressionen

publicerad 4 september 2023
- av Sofie Persson
Tamara Lich vittnar om Freedom Convoy vid Emergencies Act inquiry november 2022.

Imorgon påbörjas rättegången mot Tamara Lich och Chris Barber, grundare för kanadensiska Freedom Convoy. Båda står anklagade för bland annat skadegörelse och hindrande av polis.

Det var i slutet av 2021 som den fredliga demonstrationen Freedom Convoy intog Kanadas huvudstad Ottawa med en enorm lastbilsparad där man protesterade mot bland annat det vaccintvång som landet implementerat. När premiärminister Justin Trudeau senare våldsamt angrep demonstranterna, med stöd av den snabbt aktiverade krigslagen Emergency Act, arresterades bland andra Tamara Lich och Chris Barber, som påstås vara initiativtagare till demonstrationen.

Lich arresterades förra året, men blev utsläppt mot borgen i mars i år. Hon häktades dock i somras efter att ha brutit mot gällande regler för borgen genom att umgås med personer inblandade i Freedom Convoy.

Under morgondagen, den 5 september, börjar rättegången mot Lich och Barber, rapporterar kanadensiska CTV News.

Båda grundarna står anklagade för bland annat skadegörelse, hindrande av polis, uppmaning till skadegörelse och hot. Båda menar dock att det inte fanns någon ledare för demonstrationen, utan att det var en ”organisk rörelse utan någon tydlig ledare”. Däremot har särskilt Lich fungerat som talesman för rörelsen och synts mycket i media, men Lichs advokat Lawrence Greenspon menar att man måste separera själva rörelsen från dess talesman.

Detta borde inte vara rättegången mot ” Freedom Convoy”, säger han.

Rättegången mot Lich och Barbers är dock endast den första av åtskilliga mot ytterligare deltagare som står anklagade efter demonstrationen, något Lich också uppmärksammade tidigare i augusti i år när hon besökte staden Vernon i British Colombia i Kanada.

Min och Chris rättegång är den första och det är därför den är så viktig, för det som kommer ut av detta kommer att skapa ett prejudikat för alla andra, sa Lich.

Vid den senaste borgensförhandlingen hävdade åklagaren att om Lich befinns skyldig kan hon dömas till ett fängelsestraff på upp till 10 år. Samtidigt menade domaren Andrew Goodman att Lich redan kan ha tillbringat mer tid i häkte ”som en presumtivt oskyldig person” än vad hon skulle ha gjort om hon fällts och dömts.

Rättegången mot Lich och Barber förväntas pågå i 16 dagar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!