Freedom Convoy-grundare åter häktad

Coronarepressionen

publicerad 13 juli 2022
- av Sofie Persson
Tamara Lich på en presskonferens i februari 2022.

Tamara Lich, en av grundarna bakom Freedom Convoy, har återigen arresterats efter att ha fått vara ute mot borgen sedan i mars i år. Lich ska ha brutit mot gällande regler för borgen, som bland annat innefattade att hon inte fick träffa andra från demonstrationen, hon måste nu stanna i häktet tills den kommande rättegången mot henne påbörjas.

Det var i slutet av förra året som den fredliga demonstrationen Freedom Convoy intog Kanadas huvudstad Ottawa med en enorm lastbilsparad. Premiärminister Justin Trudeau gick snabbt till hårt angrepp och i slutet av februari tömde han våldsamt huvudstaden på demonstranter med stöd av den snabbt aktiverade krigslagen Emergency Act. I samband med tömningen arresterades även Tamara Lich, en av initiativtagarna till demonstrationen, och blev i början nekad borgen eftersom man ansåg att hon troligen skulle fortsätta protesten. Samtidigt frös man även hennes bankkonto.

Lich beviljades slutligen borgen i mars med hårda krav, där hon bland annat inte fick beblanda sig med demonstrationen eller uttrycka sig på sociala medier. Hon var också tvungen att lämna Ottawa. I slutet av juni uppges dock att man åter arresterat Lich på grund av att hon ska ha brutit mot kraven på borgen, rapporterar Toronto Star.

49-åringen ska enligt uppgifter ha fått tillåtelse av domstolen att bevista en gala i Toronto i juni för att ta emot ett pris för sina insatser för frihet i landet. Däremot ska Lich på galan ha umgåtts med andra som medverkade i lastbilsdemonstrationen, något som domstolen alltså hade förbjudit henne att göra. Lichs adovokat menar dock hon medverkade på galan med sitt juridiska biträde och att det därför skedde under tillåtna former.

Nu har man beslutat att hålla Lich häktad tills rättegången mot henne påbörjas. Anledningen, förutom att hon brutit mot kraven på borgen, ska vara att man i tidigare meddelanden mellan Lich och en annan grundare, Chris Barber, upptäckt planer på en ”strategi för att låsa staden”, vilket man menar gör Lich till en tydligare ledarfigur för lastbilsdemonstrationen.

Denna domstol anser att fröken Lichs agerande är bekymmersamt, sade fredsdomaren Paul Harris. Enbart hennes kommunikation indikerar att hon kan ha varit en ledare av något slag, tillade han och menade att det kommer att vara upp till en rättegångsdomare att avgöra hennes grad av inflytande över “kaoset” förra vintern.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!