Obamacares framtid hotad

publicerad 4 maj 2017

Det amerikanska representanthuset, där Republikanerna åtnjuter en majoritet, har röstat för att ersätta Barack Obamas sjukvårdsreform Obamacare med president Donald Trumps Trumpcare.

Tidigare i år lade representanthusets talman Paul Ryan fram en sjukvårdsreform som skulle ersätta Affordable Care Act, mer känd som Obamacare. President Donald Trump gav sitt stöd till Ryans sjukvårdsreform, som var kraftigt opopulär bland både republikaner och demokrater.

Efter att den första ersättaren till Obamacare inte lyckades samla tillräckligt med stöd hos Republikanerna valde Trump och Vita huset att förhandla med kongressen om att ta fram en ny sjukvårdsreform, American Health Care Act (AHCA), som fått namnet Trumpcare.

Under torsdagen röstade det republikanskdominerade representanthuset för att ersätta Obamacare med Trumpcare, som den nya sjukvårdsreformen kallas. Trumpcare godkändes med minsta möjliga marginal, 216 röster behövdes för att reformen skulle godkännas. Sammanlagt 217 ledamöter – inte en endaste demokrat – röstade för reformen, rapporterar RT.

Efter att det stod klart att Trumpcare godkänts av representanthuset valde flera demokratiska ledamöter i representanthuskammaren att börja sjunga “goodbye” till Republikanerna.

President Trump tog föga förvånande till Twitter under omröstningen för att propagera för hans sjukvårdsreform.

För att Obamacare ska rivas upp och ersättas med Trumpcare krävs det dock att reformen röstas igenom av senaten, där Republikanerna åtnjuter en knapp majoritet. Nu väntas Vita huset förhandla med tongivande republikanska senatorer såsom Ted Cruz, Mike Lee och Rand Paul.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!