Donald Trump kan inom kort döda Obamacare

publicerad 12 april 2017

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


President Donald Trump är nära en stor politisk seger. Republikanerna i representanthuset planerar att ersätta sjukvårdsreformen Obamacare med Trumpcare, en reform som kommer att “chocka” det amerikanska folket, enligt presidenten själv.

Donald Trump gick till val på att riva upp den förre presidenten Barack Obamas sjukvårdsreform Affordable Care Act, även kallad Obamacare. I förra månaden ställde sig Trump bakom representanthusets talman Paul Ryans alternativ till att riva upp Obamacare. Paul Ryans sjukvårdsreform, av vissa ironiskt kallad “Ryancare” eller “Obamacare lite”, skulle bland annat innebära högre sjukförsäkringskostnader för miljontals amerikaner och hade väldigt lite stöd hos det amerikanska folket. Ryancare skrotades eftersom inte ens det av Republikanerna kontrollerade representanthuset ville rösta för reformen.

Av många sågs detta som ett stort nederlag för Donald Trump, som stått bakom Ryancare och Demokraterna jublade över att Obamacare fortsätter tills vidare. Men framför allt var det ett monumentalt nederlag för arkitekten bakom den nedröstade reformen, Paul Ryan. Kort efter nederlaget hade Ryans stöd bland amerikanarna sjunkit från 46 procent till endast 39 procent. Ryans partikollega Rand Paul, senator från Kentucky, anklagade även Ryan för att ha vilselett presidenten angående sjukvårdsreformen.

Jag tycker inte att det verkar rimligt och jag tror att han försöker vilseleda presidenten. Efter att ha talat med president Trump så tror jag att han håller med mig om att vi måste riva upp och ersätta (Obamacare, red. anm.), sade Rand Paul.

Men nu en knapp månad efter att framtiden för Obamacare sågs som säker har Vita huset och Republikanerna börjat arbeta fram ett nytt alternativ, som ska skilja sig från både Obama- och Ryancare, rapporterar Breitbart.

Vita husets presstalesman Sean Spicer har uppgett att det pågår förhandlingar med representanthusets Freedom caucus om att ta fram ett nytt alternativ, som kanske kommer att kallas för Trumpcare. Representanthusledamoten Mark Meadows, Freedom caucus ordförande, har samtalat direkt med president Donald Trump om den nya sjukvårdsreformen.

– Jag kan berätta presidenten har meddelat mig vid mer än fyra olika tillfällen att han vill ha den allra bästa reformen för det amerikanska folket och att han tror att vi att få en bättre reform med allas input – inte bara konservativa medlemmar men även moderater och de som är mellan – kommer vi att få ett bättre lagförslag och vi kommer att chocka det amerikanska folket när de ser att sina sjukförsäkringspremier blir billigare, säger Mark Meadows till Breitbart.

Enligt Mark Meadows kan Trumpcare vara färdig och redo att röstas igenom inom de närmsta veckorna, vilket skulle ses som en stor politisk seger för president Trump.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!