Coronavirusets spridning

Ny dansk lag: tvångsbehandling av misstänkt coronasmittade

Danmarks hälsominister Magnus Heunicke.

Sent under torsdagskvällen klubbade Folketinget igenom flera nya lagar som bland annat gör det möjligt för vårdpersonal att med tvång behandla, testa och sätta misstänkta coronasmittade i karantän, även om det sker mot deras vilja.

Folketinget var heligt enigt under omröstningarna och man ser det från danskt håll som en extremt viktig åtgärd för att undvika att smittspridningen blir ännu allvarligare.
I korthet får vårdpersonal rätt att tvångsbehandla och tvångstesta misstänkt smittade, man får också sätta dem i karantän även om de inte själva vill det. Ansvariga får också möjlighet att förbjuda personer från att komma in i såväl offentliga byggnader, mataffärer, vårdhem och sjukhus, skriver SVT.

Lagstiftningen är tänkt att vara temporär och de nya lagarna upphör automatiskt att gälla om 12 månader. Noterbart är att Dansk Folkeparti ville gå ännu längre och kontrollera samtliga personer som tar sig in i landet.

– Om vi nu ber danskarna om så mycket ska vi också se till att det inte kommer smitta över gränsen, säger partiledaren Kristian Thulesen Dahl till danska TV2.

Från och med igår håller också alla landets universitet och högskolor stängt. På månad gäller samma sak för danska förskolor och skolor, vidare så skickas samtliga offentliganställda som inte har samhällskritiska funktioner hem från arbetet i två veckor. Nattklubbar, bibliotek, museum och andra liknande samlingsplatser är också stängda.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!