Ny dansk lag: tvångsbehandling av misstänkt coronasmittade

Coronavirusets spridning

publicerad 14 mars 2020
- av Isac Boman
Danmarks hälsominister Magnus Heunicke.

Sent under torsdagskvällen klubbade Folketinget igenom flera nya lagar som bland annat gör det möjligt för vårdpersonal att med tvång behandla, testa och sätta misstänkta coronasmittade i karantän, även om det sker mot deras vilja.

Folketinget var heligt enigt under omröstningarna och man ser det från danskt håll som en extremt viktig åtgärd för att undvika att smittspridningen blir ännu allvarligare.

I korthet får vårdpersonal rätt att tvångsbehandla och tvångstesta misstänkt smittade, man får också sätta dem i karantän även om de inte själva vill det. Ansvariga får också möjlighet att förbjuda personer från att komma in i såväl offentliga byggnader, mataffärer, vårdhem och sjukhus, skriver SVT.

Lagstiftningen är tänkt att vara temporär och de nya lagarna upphör automatiskt att gälla om 12 månader. Noterbart är att Dansk Folkeparti ville gå ännu längre och kontrollera samtliga personer som tar sig in i landet.

– Om vi nu ber danskarna om så mycket ska vi också se till att det inte kommer smitta över gränsen, säger partiledaren Kristian Thulesen Dahl till danska TV2.

Från och med igår håller också alla landets universitet och högskolor stängt. På månad gäller samma sak för danska förskolor och skolor, vidare så skickas samtliga offentliganställda som inte har samhällskritiska funktioner hem från arbetet i två veckor. Nattklubbar, bibliotek, museum och andra liknande samlingsplatser är också stängda.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.