Nu tvingas Parisborna bära ansiktsmask utomhus

Coronarepressionen

publicerad 31 december 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Från och med idag måste alla boende i Paris som är över elva år bära ansiktsmask när de lämnar sina hem. Masktvånget gäller även de medborgare som tagit de experimentella coronavaccinen.

Franska myndigheter motiverar den mycket hårda repressionen med att smittspridningen ska ha ökat under den senaste tiden på grund av omikronvarianten av viruset. Därför tvingas såväl vuxna som äldre barn att ha på sig munskydd utomhus om de inte vill böta 135 euro per tillfälle.

Man låter vidare meddela att cyklister, skoterförare och de som framför andra typer av tvåhjuliga fordon slipper masktvånget – sannolikt för att ansiktsmaskerna riskerar att blåsa upp över ögonen på dem och kunna leda till trafikolyckor.

Tidigare har människor uppmanats och pressats att ta de kontroversiella vaccinen av makthavare som argumenterat för att dessa är direkt nödvändiga om medborgarna ska kunna leva “som vanligt” och röra sig fritt – men det franska masktvånget gäller alltså även de som injicerat sig med en eller flera doser av vaccinen.

Franska myndigheter har redan infört munskyddskrav i kollektivtrafiken och offentliga byggnader runt om i Frankrike Landets regering låter också meddela att man planerar att intensifiera nedstängningarna av delar av det franska samhället – bland annat genom att stänga ner nattklubbar, krogar och restauranger.

Sedan några månader tillbaka har Frankrike också infört de integritetskränkande och diskriminerande vaccinpassen på bred front. Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat hur uniformerad fransk polis nu går runt i grupp och tvingar bland annat restaurangbesökare att visa upp sin vaccinationsstatus.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!