Norge lättar på repressionen

Coronarepressionen

publicerad 2 februari 2022
- av Sofie Persson
Camilla Stoltenberg, hälsodirektören vid norska  Folkehelseinstituttet.

Norge följer i Danmarks fotspår och tar bort flera restriktioner. Restauranger och nattklubbar får ha öppet som vanligt och servera alkohol. Dock gäller fortfarande regeln om en meters avstånd vid flera sammanhang och det är heller inte tillåtet att dansa på uteställen.

Det var under gårdagen som Danmark meddelade att man kommer att slopa alla coronarestriktioner och blev därmed det första landet inom EU att göra det.

Norge är inte sent efter och regeringen meddelade igår kväll att man kommer att ändra flera riktlinjer med start redan från midnatt, rapporterar norska NRK.

Nu finns det egentligen inte någon annan väg än att befolkningen i stort kommer att bli smittade. Men vi har resonerat som så att vi klarar det, eftersom de allra flesta som riskerar svår sjukdom nu är vaccinerade och omikron ger mildare sjukdom, sade hälsodirektören Camilla Stoltenberg vid norska  Folkehelseinstituttet.

Den som väntat sig ett fullt upphävande blir besviken, men det finns ändå en del förändringar som kanske gör livet lite ljusare i Norge. Alla begränsningar på antal människor som får samlas, både i hemmet och vid evenemang, tas bort. Detta gäller såväl inomhus som utomhus. Vid besök till bio, kyrka eller annat som har fasta sittplatser tas avståndskraven bort, vilket innebär att man ska kunna använda alla sittplatser. Dock ska arrangören se till att det ändå är möjligt att hålla avstånd.

Även skolor uppmanas att återgå till undervisning på plats utan avståndskrav mellan eleverna. Även rekommendation om hemarbete tas bort.

Restauranger, barer och nattklubbar kommer att få ha öppet som vanligt och servera alkohol efter klockan 23. Kravet på bordsservering tas också bort.

Dock kommer enmetersregeln fortfarande att gälla i vissa sammanhang och det finns krav på exempelvis restauranger att gästerna ska hålla avstånd. Finns det inte möjlighet att hålla avstånd, oavsett var man är, rekommenderas man fortfarande att bära mask. Dans är heller inte tillåtet på landets nattklubbar.

Restauranger ska inte bedriva verksamhet som naturligt innebär mindre avstånd mellan gästerna än 1 meter, till exempel dans”, skrev regeringen i ett pressmeddelande.

Kraven för invandrare att testa sig vid inresa tas också bort. Möjligen kan alla restriktioner komma att hävas den 17 februari.

Sammanfattningsvis kan man säga att vi går från detaljerade regler till en kombination av enmetersregeln, munskydd, där avstånd inte går att hålla, och sunt förnuft. Vi är inte färdiga med pandemin men vi är på god väg och nu ska vi ta vår vardag tillbaka, sade hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.