Idag får danskarna tillbaka sina grundläggande rättigheter

Coronarepressionen

publicerad 1 februari 2022
- av Sofie Persson
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Danmark blir första landet i EU som öppnar upp samhället helt – för andra gången. Nu får danska medborgare åter tillåtelse att röra sig fritt i samhället utan vaccinpass och masker.

Även Norge förväntas följa en liknande linje inom kort.

Idag slopas alla coronarestriktioner i Danmark. Nattklubbar får åter igen hålla öppet och begränsade öppettider på restauranger och barer upphör. Det kommer inte längre att finnas något krav på varken mask eller vaccinpass. Landet klassar heller inte covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom längre, rapporterar AFP.

De enda restriktioner som blir kvar är för de ovaccinerade som vill resa in i landet från länder utanför EU.

Danmark blir nu det första land inom EU som avskaffar alla restriktioner, vilket alltså inte är första gången. I september i fjol gjorde man ett försök att avbryta alla coronarestriktioner, men redan i november vände man och återinförde flera restriktioner, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Då skyllde statsminister Mette Frederiksen landets politik på den ovaccinerade befolkningen.

Nu menar man dock att man ska kunna gå tillbaka till det normala igen. Med över 60 procent som injicerat sig med den tredje dosen och det faktum att många fått sjukdomen, tror man att omkring 80 procent av befolkningen har immunitet mot svår sjukdom.

Lone Simonsen, epidemiolog vid Roskilde Universitetet, menar att det historiskt sett är så epidemier slutar.

Två år in i pandemin har befolkningen i de flesta länder nått höga nivåer av immunitet, från vacciner eller naturlig sjukdom, sade Simonsen. Så här slutar det, att döma av vad vi har sett med historiska pandemier.

Även i Norge förväntas en liknande utveckling, även om restriktionerna troligen inte tas bort helt, rapporterar Norska Dagbladet. Under tisdagskvällen ska regeringen hålla presskonferens för att klargöra hur man går vidare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.