Nederländerna: Bönder och miljöaktivister protesterar mot politikerna

Klimatöverdrifterna

publicerad 13 mars 2023
- av Sofie Persson
Tv: Extinction Rebellions protest vid en motorväg. Th: Bondeprotest i en park i Haag,

Under helgen protesterade bönder mot regeringens miljöförslag gällande minskade kväveutsläpp, som i praktiken innebär att flera jordbruk tvingas minska sin produktion rejält eller helt stänga ner verksamheten. Samtidigt protesterade klimataktivister mot regeringens ekonomiska subventioner av fossilbränsle i en annan del av staden Haag.

I Nederländerna och Belgien ligger utsläppen för kväve på en högre nivå än EU-byråkraterna tillåter. Kväveutsläppen skyller man till största del på bönderna i länderna och menar att det därmed är de som behöver minska på produktion och särskillt djurhållning. I Nederländerna beslutade man redan förra året att bönderna behöver minska sin boskap med 30 procent, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

I slutet av februari kom de styrande politikerna med ytterligare förslag till bönderna, som i korthet innebär att flera företag skulle tvingas minska sin produktion och djurhållning. I flera fall skulle detta innebära att jordbruk får stänga ner helt. Detta resulterar i en stor minskning av matproduktionen i regionen där också tusentals arbeten kommer att påverkas. På grund av detta samlades över 3000 bönder med traktorer i Bryssel under början av mars för att protestera mot politikernas förslag.

Under helgen samlades även tusentals bönder i Nederländerna i regeringsnästet i Haag där man symboliskt höll den nationella flaggan upp och ner för att visa sitt missnöje mot landets regering, rapporterar AP News. Bönderna menar att förslaget är “orättvist” och “verkningslöst” samt påpekar att det kommer att innebära en minskad matproduktion i landet. Likt i Belgien var det även i Haag meningen att bönderna skulle samlas i sina traktorer, men polisen stoppade ett “okänt antal traktorer” och tillät enbart två “symboliska traktorer” i protesten.

Under lördagen protesterade även tusentals klimataktivister från bland annat Extinction Rebellion några kilometer från bondeprotesten. Klimataktivisterna blockerade en högt trafikerad väg i syfte att protestera mot regeringens “subventioner till fossilbränsleindustrin”. Enligt aktivisterna godkänner Nederländerna årligen omkring 17,5 miljarder euro i ekonomiskt understöd till bland annat olja, kol och gas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!