Traktor-konvoj protesterade i Bryssel

Klimatöverdrifterna

publicerad 6 mars 2023
- av Sofie Persson
2 700 traktorer samlades i Bryssel under fredagen.

Nästan 3000 traktorer körde in i Bryssel under fredagen för att protestera mot regeringens nya förslag angående kväveutsläpp. Förslaget innebär i praktiken att flera bondgårdar måste stängas eller kraftigt dra ner på produktionen, vilket i sin tur leder till att tusentals arbetstillfällen påverkas.

I Nederländerna och Belgien ligger utsläppen av kväve högre än EU:s godkända maxnivåer – vilket pekas ut som ”ett hot för miljön”. I båda länderna finns det gott om bönder och man har även en stor djurhållning inom produktionen. I Nederländerna har man redan beslutat att bönderna måste minska sina boskapshjordar med 30 procent, vilket i praktiken innebär att bönder tvingas sälja sin mark, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

I den flamländska regionen Flanders i Belgien har de styrande politikerna länge försökt påverka de höga utsläppen av kväve och främst krävt att bönderna ska minska sin produktion. I slutet av februari visade man upp ett nytt förslag som kommer att påverka bönderna i regionen, och i flera fall även tvinga företag att stänga ner.

I ett gemensamt uttalande från flera jordbruksorganisationer varnade man för att förslaget ”kommer att orsaka ett socioekonomiskt blodbad” och att man kräver att förslaget ändras så att bönder kan fortsätta producera lokal, hållbar och hälsosam mat till sina medborgare, rapporterar Brussels Times.

Under fredagen samlades regionens bönder och åkte gemensamt i sina traktorer till huvudstaden Bryssel för att protestera mot regeringens agerande. Traktorkonvojen åkte med poliseskort från Flanders under morgonen och anlände till huvudstaden vid lunchtid där man protesterade under eftermiddagen.

Vår sektor gör redan stora ansträngningar och är villig att göra det också, men (regeringen) förväntar sig mer och mer av oss samtidigt som industrisektorn också expanderar, förklarar Liesje Van Loon för Reuters, som själv håller getter.

Sammanlagt ska det ha varit omkring 2 700 traktorer vid protesterna.

 

Förslaget innebär bland annat att de företag som släpper ut mest kväve, så kallade ”röda företag”, helt måste stängas ner redan 2025. Gris- och fågelproduktion som inte anpassats med speciella luftrenare, som ska reducera kväveutsläpp, måste minska utsläppen med 60 procent vid 2030. Hela grispopulationen i regionen måste minska med 30 procent innan 2030.

I praktiken innebär det en stor minskning av matproduktionen i regionen och att tusentals arbeten kommer att påverkas.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.