Uppgifter: Israeliskt missilangrepp mot syriska flygbaser

publicerad 17 april 2018

Under natten till tisdagen svensk tid ska två syriska flygbaser beskjutits med raketer av Israel, rapporterar internationella medier.

Det handlar om den regeringskontrollerade al-Shayrat-flygbasen i Homs och en annan flygbas utanför huvudstaden Damaskus. al-Shayrat är samma flygbas som USA besköt med kryssningsrobotar den 7 april ifjol, men Pentagon har förnekat att man skulle ligga bakom nattens missilattacker.

Enligt den syriska nyhetsbyrån SANA ska uppemot tio missiler ha skjutits ner av syriskt luftvärn. Obekräftade uppgifter till syriska Al-Masdar gör gällande att missilerna avfyrades av Israel från libanesiskt luftrum, vilket skulle indikera att Israel kan ligga bakom missilangreppet.

Al-Masdar rapporterar att ryska soldater ska ha befunnit sig på en av flygbaserna, men att ingen person kommit till skada.

Israel har valt att inte ge någon kommentar kring missilattackerna. Samtidigt säger Pentagon till Sky News att det finns ”många spelare i regionen” som kan ha legat bakom attackerna mot flygbaserna.

Missilattackerna kommer bara några dagar efter att USA, Storbritannien och Frankrike i en gemensam aktion bombade den syriska regeringen med 103 missiler. Israel ska även ha utfört en liknande aktion mot en flygbas i Syrien tidigare i april.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.