Mediaetablissemanget eldar på raskravallerna i USA

Raskravallerna i USA

publicerad 2 juni 2020
- av Isac Boman

Efter att afroamerikanen George Floyd avlidit under ett polisingripande har många stadsdelar i USA förvandlats till kaotiska slagfält där afroamerikaner och vänsterextremister misshandlar vita amerikaner, attackerar polisen, plundrar butiker och bränner ner byggnader. Samtidigt har betydande delar av mediaetablissemanget ställt sig på huliganernas sida och fortsätter att elda på upploppen.

Nya Dagbladet har tidigare kunnat rapportera om hur polisstationer har satts i brand och hur minst en person dött i skottlossningar mellan polis och våldsamma svarta gäng och vänsterextremister. Polisen har med sina gummikulor inte lyckats stoppa upploppen och det är oklart hur många som har skadats och hur många butiker som har förstörts. Även människors hem har eldats upp.

Det står allt tydligare klart att upploppen riktas specifikt mot vita amerikaner och i delar av USA har butiksinnehavare till och med börjat sätta upp skyltar för att visa att deras affärer drivs av icke-vita i försök att därmed undgå plundring och vandalism. Under gårdagen rapporterade NyD om videoklipp som sprider sig på internet där man tydligt kan se hur svarta amerikaner till synes slumpmässigt ger sig på vita människor för att misshandla dem. Varken kvinnor eller äldre förskonas från våldsverkarnas framfart.

President Donald Trump har gått ut och fördömt våldet och menar att aktivister från den vänsterextrema Antifa-miljön varit drivande i upploppen och har gått ut med att man mot den bakgrunden kan komma att terrorstämpla det våldsbejakande nätverket.

Istället för att mana till lugn har stora delar av det övriga massmediala, ekonomiska och politiska etablissemanget samtidigt gett sitt uttalade stöd till våldsverkarna, något som nu eldar på upploppen ytterligare.

Amazon har deklarerat att man står bakom de svarta gängen i vad man menar är en kamp mot systematisk rasism och man hakar även på slagordet ”Black lives matter” som framförallt använts av vänsterextremister och svarta etnoaktivister.

Att vara tyst är att var en medbrottsling. Svarta liv har värde”, skriver Netflix från sitt officiella konto och instämmer i sitt stöd till kravallerna.

Även Disney-ägda Hulu hakade snart på trenden och deklarerade att man stödjer de svarta gängens framfart. Liknande utspel har också kommit från HBO, Starz, Warner Bros och FX.

Någon måste stå upp när andra sitter ner, någon måste höja rösten när andra är tysta” skriver Warner Bros från sitt officiella Twitter-konto och hävdade samtidigt att svarta drabbas av ”meningslöst våld”.

Polisbil som förstörts i upploppen. Foto: Dennis Fraevich/CC BY-NC-SA 2.0

 

Även Twitter självt har uttryckt stöd för kravallerna och upploppen som sker runt om i USA.

Bland amerikansk media har bland annat CBS känt sig nödgat att mitt under brinnande kravaller ta avstånd från ”rasism, diskriminering och meningslöst våldsanvändande” från polisens sida. Även Fox News har deklarerat att man står bakom alla svarta grupper som genom upploppen uppges söka ”inkluderande” och ”förståelse”.

Även i Sverige har konventionell massmedia tydligt tagit ställning för raskravallerna och konsekvent kallat upploppen för ”protester mot våld mot svarta”. Personer som använder våld mot poliser och andra kallas exempelvis för ”demonstranter” av svensk statstelevision och plundringen och de riktade attackerna mot privatpersoner och butiker beskrivs som protester som har ”urartat”.

Minnesotas vänsterradikale guvernör Tim Walz menar samtidigt att det är vita nationalister som i hemlighet ligger bakom våldet.

– Jag kan bestämt inte personligen bekräfta detta. Efter vad jag har sett av detta är mina misstankar ändå att, ja, så är är det, sade Walz, och hävdade att det fanns ”obekräftade rapporter” som stödde hans antagande.

Andra, exempelvis den konservative afroamerikanske debattören Candace Owens, anklagar istället den ungersk-judiske miljardären och valutaspekulanten George Soros för att finansiera och ligga bakom kravallerna. Hon pekar på hur Soros lagt hundratals miljoner kronor på att finansiera Black Lives Matter-rörelsen.

President Donald Trump har som svar på den eskalerande situationen mobiliserat militären i händelse av att kravallerna inte avtar.

– Vi kan inte låta de rättmätiga slagorden från fredliga demonstranter dränkas av ilskna mobbar, förklarade Trump och deklarerade att han är beredd att sätta in både civila och militära resurser.

Bara i helgen arresterades hundratals afroamerikaner och vänsterextremister för sin medverkan i upploppen och plundringen och situationen ser än så länge inte ut att ha mattats av.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.