CNN utropar Joe Biden till segrare – övriga mainstreammedier följer efter

Presidentvalet i USA

publicerad 7 november 2020
- av Isac Boman
Biden vid nomineringen på Demokraternas partikonvent tidigare i år.

Trots oklarheterna kring presidentvalet i USA efter flera rapporter om misstänkt och bekräftat valfusk, utropas nu Joe Biden till USA:s 46:e president av CNN och AP. Enligt uppgift kommer Biden hålla ett segertal under natten svensk tid.

Andra konventionella mediekanaler så som den svenska statskanalen SVT har följt efter CNN:s och AP:s deklaration om att Biden vunnit. Samtidigt meddelar Trumpkampanjens juridiska ombud Rudy Giuliani att man kommer att inleda rättsliga processer redan på måndag för att få klarhet i rapporter om misstänkt valfusk framförallt från demokrat-styrda delstater – däribland Pennsylvania, Wisconsin och Michigan som kommit att bli nyckelstater för valutgången.

Den 77-årige Biden skulle vid ett eventuellt tillträde bli den äldsta person någonsin som vunnit ett amerikanskt presidentval. Mot bakgrund av många märkliga grodor har samtidigt bland annat den norska psykiatrikern Fred Eggen pekat på att Biden lider av långt framskriden demens – något som i praktiken ökar sannolikheten för att den afroamerikanska vicepresident-kandidaten Kamala Harris isåfall skulle få ta över presidentposten under den kommande mandatperioden.

I fria medier har Bidens lämplighet som president samtidigt inte ifrågasatts endast mot bakgrund av hans tecken på demens, utan även på grund av den enorma korruptionsskandalen i Ukraina där Biden som vicepresident under Barack Obama fick landets högste åklagare Viktor Sjokin avsatt. Detta lyckades Biden med genom att utpressa den ukrainske presidenten Petro Porosjenko med amerikanska lånegarantier på en miljard dollar – något som Biden sedermera själv skröt om i den ultraglobalistiska tankesmedjan Council on Foreign Relations. Bakgrunden till utpressningsoperationen var att den ukrainske statsåklagaren hade inlett en utredning av det ukrainska gasföretaget där Joe Bidens son Hunter vid tillfället var involverad.

I mainstreammedier som AP och Omni beskrivs Biden som en empatisk man som förstår sina väljare. Nämnda mediers narrativ i stort har de senaste dagarna framförallt fokuserat på att president Donald Trump försöker klänga sig fast vid presidentposten eftersom han är en dålig förlorare samt för att han är rädd att bli dömd i olika rättsprocesser om han skulle tvingas lämna ifrån sig makten. Därför, menar man, kommer Trump nu med grundlösa anklagelser om valfusk och hotar med detta det demokratiska systemet i grunden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.