Omfattande demokratiskt valfusk avslöjat i Texas

Presidentvalet i USA

publicerad 3 november 2020
- av Per Nordin
Raquel Rodriguez skryter om sitt valfusk i Project Veritas dolda inspelning.

Texas har traditionellt varit en republikansk delstat – något som demokratiska aktivister att döma av dolda filminspelningar nu försöker förändra genom omfattande valfusk, övertalningskampanjer och påtryckningar.

Det är Project Veritas som står för avslöjandet och deras grundare James O’Keefe berättar att han själv åkte till Texas för undersökta uppgifterna om valfusk tillsammans med sina journalister.

– De så kallade ”röstjägarna” använder en blandning av gåvor och påtryckningar för att övertala en lista med utvalda väljare och säkerställa att dessa röstar på deras utbetalare. De här handlingarna bryter mot både federal och statlig lagstiftning och utgör ett direkt hot mot vår röstbaserade republiks integritet, konstaterar han.


Annonser:


En av de mest ihärdiga röstjägarna är Raquel Rodriguez, som officiellt arbetar som politisk konsult för den judiske republikanen Mauro Garza. Hon har bland annat arbetat aktivt med att pressa väljare att rösta på demokraten MJ Hegar istället för den sittande republikanske senatorn John Cornyn.

– Jag kan ärligt säga att jag får in minst 7000 röster, skryter hon i en hemlig inspelning.

Enligt Rodriguez själv går hennes utstuderade arbetsmetoder ut på att hon utvecklar en personlig relation med äldre medborgare och sedan får dem att rösta på hennes kandidat. Poströsterna delas sedan upp i olika högar och delas ut till olika postkontor så att det hela inte ska väcka uppmärksamhet eller framstå suspekt.

För 500 dollar fick Project Veritas journalist följa med Rodriguez på hennes röstjakt och kunde bevittna hur hon övertalade en äldre kvinna att ändra sin röst från Cornyn till Hegar.

– Du sa att du skulle rösta demokratiskt när vi pratade. Så det är alltså när du röstar för demokraten, för det är väl vad du vill göra, eller hur?

I klippet framgår det även hur Rodriguez visar kvinnan hur hon ska ändra sin valsedel så att hennes tidigare röst på republikanen framstår som ett misstag. Rodriguez säger också att det är ”hennes jobb” att få folk att rösta på en särskild kandidat och när kvinnan röstat ”rätt” så får hon en sjal som tack.

Hon berättar också att hon fått omkring 2500 dollar för sitt arbete och att många av de som hon skördar röster av är tidigare dömda brottslingar som registrerats som väljare. När dessa röstat på den demokratiske kandidaten så hålls sedan en fest.

Raquel Rodriguez erkänner också att hon vet att det hon gör är olagligt. I USA får man inte samla in valsedlar samtidigt som är arbetar för en politisk kampanj, ändå har hon inga problem med att bryta mot lagen.

– När jag hämtade poströsterna när han var med mig – det är olagligt. Jag skulle kunna hamna i fängelse. Jag är lite orolig för att berätta för någon vad fan det är jag gör. Förstår vad du vad jag säger?

Hon erkänner också att Trump har helt rätt när han säger att valfusk kan komma att påverka det amerikanska valet. När en annan journalist på Project Veritas pratar med en annan ”röstjägare” vid namn Joann Ramon så är hon inte förvånad över att Rodriguez fuskar och bryter mot lagen.

– Hon kan inte göra så. Hon kan inte jaga röster, det får hon inte.

Enligt juridiska experter som Project Veritas talat med är det i Texas olagligt för icke-familjemedlemmar att samla in röster. Det är dessutom belagt med högre straff om mer än två personer är involverade i ”röstjakten”.

Man pekar också på hur Rodriguez är förbjuden enligt delstatslagarna att assistera väljare så länge dessa själva förstår hur man röstar. I praktiken riskerar Rodriguez med andra ord fängelse för sitt agerande eftersom hon skryter både om hur hon följer väljare till röstbåsen, men också hur hon pressar dem att rösta på just hennes kandidat.

Enligt Rodriguez får hon omkring 6 dollar per insamlad röst och hon berättar hon arbetar för att gynna demokraterna Joe Biden och MJ Hegar. Hon hävdar också att republikaner i Texas har anlitat henne för att i hemlighet hjälpa demokraterna att vinna och att de hellre ser Biden som segrare än Trump samt att det finns ett intresse av att Texas blir den demokratisk delstat istället för en republikansk.

– De vill hjälpa Biden, konstaterar hon.

Efter att Rodriguez illegala tillvägagångssätt och valfusk blivit känt så har republikanen Mauro Garza gått ut och sagt att Rodriguez inte längre arbetar för hans kampanj.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.