Kunder stängdes in i varuhus efter covid-fall – flydde i panik

Coronarepressionen

publicerad 17 augusti 2022
- av Isac Boman
Kinas coronarepression har varit mycket hård.

Panik utbröt när kinesiska vakter efter att ha upptäckt ett coronafall började stänga ner IKEA-varuhuset – med alla kunder fortfarande kvar i butiken. I filmklipp syns desperata medborgare försöka ta sig ut och tränga sig förbi tvångskarantänen.

Den kinesiska regimen har länge drivit en så kallad ”nolltoleransstrategi” mot covid-19 där man begått otaliga övergrepp mot civilbefolkningen – bland annat har man svetsat igen dörrar till flerfamiljshus där fall av viruset har upptäckts – och alltså fysiskt låst människor inne och gjort det omöjligt för dem att komma ut.

I stora delar av världen har coronarepressionen lättat men i Kina står den auktoritära strategin fast och i helgen var det dags igen. I mångmiljonstaden Shanghai kunde ett coronafall spåras till ett Ikeavaruhus i staden – och ansvariga svarade då snabbt med att stänga ner butiken utan att först släppa ut kunderna.

På filmklipp som fått stor spridning på sociala medier syns hur ett stort antal desparata kineser försöker ta sig förbi vakterna och ut ur tvångskarantänen – samtidigt som vakterna gör allt i sin makt för att hålla kunderna fortsatt instängda.

Man kan också se hur ett antal av besökarna i IKEA-varuhuset slutligen lyckas trycka upp en av dörrarna, tränga sig förbi vakterna och springa bort från butiken. Hur många av de instängda kunderna som faktiskt lyckades ta sig ut är dock oklart.

Under en presskonferens efter händelserna deklarerade Zhao Dandan, biträdande direktör för Shanghais hälsoministerium att alla som var på plats i varuhuset måste genomgå en två dagar lång karantän i ”myndigheternas utrymmen” och därefter ytterligare fem dagars ”hälsoövervakning.”

Enligt Shanghai Daily vill myndigheterna att 80 000 personer ska PCR-testas och hundratals sättas i karantän – eftersom de varit i kontakt med en bekräftat smittad pojke eller personer som varit i kontakt med pojken.

Tidigare under 2022 sattes hela 25-miljonersstaden Shanghai i en två månader lång lockdown – något som skapade stort missnöje hos befolkningen eftersom människor hindrades från att gå ut, butiker och näringsverksamheter stängdes ner och livet på andra sätt begränsades.

Kinas strategi för att tackla covidutbrott har den senaste tiden fått mycket hård kritik – inte bara för att bryta mot de mänskliga rättigheterna utan också bland annat av den inflytelserika organisationen WHO som menar att det inte är en hållbar lösning att stänga ner hela samhällen så fort ett smittofall dyker upp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!