Coronarepressionen

Kritiserade coronarepressionerna – döms till fyra års fängelse

Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan.

En kinesisk journalist döms till fyra år i fängelse efter att rapporterat kritiskt om Kinas coronahantering och nedstängningen av samhället som kränker de mänskliga rättigheterna.

Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan, 37 år, döms till fyra år i fängelse efter att ha rapporterat kritiskt om hur Kina hanterat den så kallade coronaepidemin, skriver BBC News.
Zhan, som tidigare arbetat som advokat, reste till Wuhan i februari för att rapportera om corona-utbrottet och direktsände sina upplevelser på sociala medier. Hon skrev också kritiska texter om hur Wuhan hanterade utbrottet, bland annat om den 76 dagar långa nedstängningen som hon kallade för "en stor kränkning av mänskliga rättigheter".

Enligt hennes advokat greps hon i maj för att ha ”startat bråk och framkallat problem”, en anklagelse som Kina ofta använder för att tysta oliktänkande. Maxstraffet för detta är fem år.

Zhang Zhan fick fyra år i fängelse.

 

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!