Kritiserade coronarepressionerna – döms till fyra års fängelse

Coronarepressionen

publicerad 28 december 2020
- av Sofie Persson
Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan.

En kinesisk journalist döms till fyra år i fängelse efter att rapporterat kritiskt om Kinas coronahantering och nedstängningen av samhället som kränker de mänskliga rättigheterna.

Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan, 37 år, döms till fyra år i fängelse efter att ha rapporterat kritiskt om hur Kina hanterat den så kallade coronaepidemin, skriver BBC News.

Zhan, som tidigare arbetat som advokat, reste till Wuhan i februari för att rapportera om corona-utbrottet och direktsände sina upplevelser på sociala medier. Hon skrev också kritiska texter om hur Wuhan hanterade utbrottet, bland annat om den 76 dagar långa nedstängningen som hon kallade för ”en stor kränkning av mänskliga rättigheter”.


Annonser:


Enligt hennes advokat greps hon i maj för att ha ”startat bråk och framkallat problem”, en anklagelse som Kina ofta använder för att tysta oliktänkande. Maxstraffet för detta är fem år.

Zhang Zhan fick fyra år i fängelse.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.