Kansas stämmer vaccinjätte

publicerad 19 juni 2024
- av Sofie Persson
att godkänna
Pfizers covid-vaccin kopplas till ett stort antal allvarliga vaccinskador.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kris Kobach, justitieminister i Kansas, lämnade under måndagen in en civilrättslig stämning mot Pfizer. I denna argumenterar man för att “Pfizer vilseledde allmänheten att det hade ett säkert och effektivt covid-19 vaccin“, samt att de brutit mot delstatens konsumentskyddslag.

Pfizer gjorde flera vilseledande uttalanden för att lura allmänheten om sitt vaccin vid en tidpunkt då amerikanerna behövde sanningen, säger Kobach.

I stämningsansökan hävdar man att läkemedelsbolaget avsiktligt dolt, undertryckt och utelämnat väsentliga fakta om covid-19-vaccinet. En av de “mest allvarliga” ska vara covidvaccinets säkerhet för gravida kvinnor.

Pfizer marknadsförde sitt vaccin som säkert för gravida kvinnor, säger Kobach enligt Kansas Reflector. Men i februari 2021 (hade de) rapporter om 458 gravida kvinnor som fick Pfizers covid-19-vaccin under graviditeten. Mer än hälften av de gravida kvinnorna rapporterade en negativ händelse, och mer än 10 procent rapporterade ett missfall.

Vidare pekar justitieministern mot att Pfizer marknadsförde covidvaccinet som säkert när det gällde bland annat myokardit och perikardit. Bland annat hänvisar han till att företagets vd Albert Boula i januari förra året påstod att “vi har inte sett en enda signal, även om vi har distribuerat miljarder doser” när det gällde myokardit.

– Men som Pfizer visste har USA:s regering, USA:s militära utländska regeringar och andra funnit att Pfizers covid-19-vaccin orsakade myokardit och perikardit, säger Kobach.

Pfizer marknadsförde även sitt covidvaccin som effektivt mot alla covidvarianter, samt att det skulle stoppa smittspridning.

Pfizer uppmanade amerikaner att vaccinera sig för att skydda sina nära och kära, vilket tydligt indikerar ett påstående om att Pfizers covid-19 vaccination stoppade överföringen, säger Kobach. Pfizer medgav senare att de aldrig ens har studerat överföring efter att mottagarna får vaccinet.

Ingen merit

I ett uttalande sade Pfizer att dess covid-19-vaccin har räddat otaliga liv samt att företagets påståenden om clovidvaccinet var korrekta och baserade på vetenskap.

Företaget anser att statens fall inte har någon merit och kommer att svara på stämningen i vederbörlig ordning“, skrev man.

Även Texas lämnade in en stämningsansökan mot Pfizer i slutet av förra året, men Kobach menar att fem andra stater också är i färd med att stämma bolaget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!