Texas stämmer Pfizer för vilseledande information kring covidvaccin

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 5 december 2023
- av Sofie Persson
Texas justitieminister Ken Paxton.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Texas justitieminister Ken Paxton hävdar att läkemedelsföretaget Pfizer “felaktigt förespeglat” effektiviteten hos dess covidvaccin, samt att man försökt censurera den offentliga debatten kring det, och har nu lämnat in en stämningsansökan.

Paxton menar att Pfizer givit intrycket att företagets covidvaccin skulle avsluta den så kallade pandemin och att företagets påståenden om att injektionerna hade 95 procents effektivitet varit vilseledande.

Pfizer har använt sig av falska, vilseledande och bedrägliga handlingar och metoder genom att göra icke underbyggda påståenden om företagets covid-19-vaccin i strid med Texas Deceptive Trade Practices Act“, skriver justitieministern i ett uttalande.

I USA har över 366 miljoner doser av företagets ursprungliga covidvaccin distribuerats. Enligt en egen analys från Pfizer fastställde man under 2020 att injektionen var effektiv till 95 procent, resultat som Paxton hävdar uppnåddes på ett “tekniskt och artificiellt sätt”.

Företaget anklagas också för att ha medverkat i censur kring vaccinet på sociala medier där man bland annat ska ha stämplat de som spred “felaktig information” om covidvaccinet som “kriminella”.

“Konspirerade för att censurera kritiker”

Hur reagerade Pfizer när det blev uppenbart att deras vaccin inte fungerade och att deras kassako var hotad? Genom att skrämma dem som spred sanningen och genom att konspirera för att censurera sina kritiker. Pfizer stämplade dem som spred fakta om vaccinet som “kriminella”. Man anklagade dem för att sprida “felaktig information” och man tvingade sociala medieplattformar att tysta framstående sanningssägare“, står det i stämningsansökan.

Pfizer menar att man är “djupt engagerade i patienternas välbefinnande och har ingen högre prioritet än säkerheten och effektiviteten hos sina behandlingar och vacciner” samt att den information man lämnat kring vaccinet varit “korrekt och vetenskapligt baserad”.

Företaget anser att statens mål inte har någon merit och kommer att svara på framställningen i domstol i vederbörlig ordning“, skriver man i ett uttalande till den amerikanska tidningen The Hill.

Paxton har nyligen inlämnat ytterligare en stämningsansökan mot Pfizer, som även riktas mot Pfizers leverantör Tris Pharma där man anklagas för att ha levererat adhd-medicin för barn i låginkomstfamiljer trots vetskap om sannolik ineffektivitet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!