Joe Biden i nytt förvirrat utspel

publicerad 10 november 2022
- av Isac Boman
Många har länge uttryckt oro över Bidens mentala hälsa.

I ett nytt förvirrat utspel blandade president Biden ihop Fallujah i Irak med Cherson i Ukraina och började spekulera i Rysslands reträtt från den irakiska staden – som de aldrig haft någon militär närvaro i.

Under lång tid har det spekulerats i Bidens mentala hälsa och huruvida den åldrande presidenten i själva verket kan lida av begynnande demens eller alzheimers.

Bakgrunden till detta är att han gjort sig vida känd för sina märkliga utspel. Redan 2020 trodde han bland annat att han ställde upp för omval med den tidigare presidenten Barack Obama. Nyligen uttryckte han även att hans son, som avled av en hjärtattack, i själva verket dog i Irakkriget.

Många reagerade också när presidenten glatt medgav att han varit med och startat ”den mest omfattande och inkluderande organisationen för röstfusk i den amerikanska politikens historia” – en förmodad felsägning om att motverka valfusk som dock skapade stor förvirring.

Presidentens kritiker har länge argumenterat för att hans återkommande förvirrade utspel och kommentarer gör honom olämplig att fortsätta styra USA och under onsdagen var det dags för ännu en felsägning.

När presidenten skulle kommentera den ryska militära aktiviteten och reträtten från ukrainska Cherson började han istället prata om Fallujah i Irak – en stad i en annan kontinent som Ryssland inte har någon militär närvaro i, men som vid åtminstone två tillfällen under Irakkriget bombarderats av USA med tusentals dödsfall som följd.

– Jag tror att sammanhanget är att oavsett om de drar sig tillbaka från Fallujah eller inte…, börjar presidenten, innan han blir rättad av en reporter som konstaterar att han pratar om helt fel stad.

Under samma presskonferens hakar presidenten upp sig och lyckas trots stora ansträngningar inte uttala ordet ”apokalyptisk”.

Det framgår också att Bidens stab försökt göra det så enkelt som möjligt för presidenten att svara på journalisternas frågor – detta genom att man på förhand bestämt exakt vilka journalister som får tilltala presidenten samt deklarerat att de endast får ställa en fråga var.

Joe Biden och hans stab har vid flera tidigare tillfällen avfärdat att presidenten skulle lida av demens eller andra former av kognitiva eller minnesrelaterade problem.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.