Italienska läkare: Dödstalen högre än vad som rapporterats

Coronavirusets spridning

publicerad 31 mars 2020
- av Isac Boman

Italienska läkare varnar för att det verkliga antalet dödsoffer i coronapandemin kan vara betydligt högre än vad som faktiskt har rapporterats. Man tar upp flera exempel på italienska kommuner där överdödligheten jämfört med tidigare år är betydligt högre än antalet officiellt avlidna av coronaviruset.

Ett exempel är kommunen Nembro norr om Milano som med sina 11 000 invånare vanligtvis har omkring 35 dödsfall mellan 1 januari och 24 mars. 2020 har dock 158 personer dött under samma period, något som fick läkarna att reagera starkt.

Skillnaden är enorm och kan inte vara en enkel statistisk avvikelse”, skriver läkarna Claudio Candelli och Luca Foresti – numera verksamma som borgmästare och vd – i tidningen Corriere Della Sera.

Intressant nog är antalet registrerade coronadödsfall i kommunen bara 31, alltså endast en fjärdedel av ökningen av dödligheten som har noterats i Nembro. De menar också att avvikelserna är ännu större i tre andra kommuner som man har studerat.

I Cernusco och Psaro är överdödligheten 6,1 gånger så stor som det officiellt registrerade antalet avlidna i Covid-19. i Bergamo är siffran 10,4, där 500 fler människor än vanligt har avlidit den senaste tiden, men där bara 48 dödsfall tillskrivits coronapandemin, rapporterar SVT.

Det är extremt rimligt att tänka sig att denna överdödlighet till stor del rör sig om äldre eller sköra personer som har dött hemma eller på institutioner, utan att läggas in på sjukhus och utan att testas för att undersöka om de har blivit infekterade med Covid-19”, skriver läkarna vidare.

Läkarna menar att coronavirusets dödlighet är okänd eftersom det är omöjligt att veta hur många som har smittats utan att bli testade för viruset. De tror dock att dödligheten i Nembro är omkring en procent, om man utgår från att samtliga har hunnit smittas. Förutsatt att deras beräkningar är korrekta så kan man förvänta sig att så många som 600 000 italienare dör i en situation där de flesta människor i landet smittas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!