Ingen Oktoberfest – coronaviruset sätter stopp

Coronavirusets spridning

publicerad 22 april 2020
- av Per Nordin
En grupp glada Oktoberfestfirare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De lokala myndigheterna i delstaten Bayern har beslutat att det är för riskabelt att anordna Oktoberfest 2020. Därmed får den över 200 år gamla traditionen sitt första bryska sedan andra världskriget.

Oktoberfest har sin bakgrund i bröllopet mellan Ludvig I av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen som ägde rum 1810. Hästkapplöpningen och festligheterna som arrangerades för att fira giftermålet blev sedan en återkommande tradition och har på olika sätt firats sedan dess. Idag förknippas kanske festen dock främst med stora mängder skummande öl, folkdräkter och glad musik.

Det är dock inte första gången man tvingas ställa in festen. Napoleonkrig, koleraepidemier, första världskriget, hyperinflationen 1924 och andra världskriget ledde också till inställda evenemang.

Den regionale regeringschefen Markus Söder menar att man bedömer att riskerna för att anordna Oktoberfest är allt för omfattande “så länge det inte finns något vaccin”. Arrangemanget skulle ha ägt rum mellan den 19 september och den 14 oktober och förväntades locka omkring sex miljoner besökare med en omsättning på omkring 11 miljarder kronor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!