Ingen Oktoberfest – coronaviruset sätter stopp

Coronavirusets spridning

publicerad 22 april 2020
- av Per Nordin
En grupp glada Oktoberfestfirare.

De lokala myndigheterna i delstaten Bayern har beslutat att det är för riskabelt att anordna Oktoberfest 2020. Därmed får den över 200 år gamla traditionen sitt första bryska sedan andra världskriget.

Oktoberfest har sin bakgrund i bröllopet mellan Ludvig I av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen som ägde rum 1810. Hästkapplöpningen och festligheterna som arrangerades för att fira giftermålet blev sedan en återkommande tradition och har på olika sätt firats sedan dess. Idag förknippas kanske festen dock främst med stora mängder skummande öl, folkdräkter och glad musik.

Det är dock inte första gången man tvingas ställa in festen. Napoleonkrig, koleraepidemier, första världskriget, hyperinflationen 1924 och andra världskriget ledde också till inställda evenemang.

Den regionale regeringschefen Markus Söder menar att man bedömer att riskerna för att anordna Oktoberfest är allt för omfattande ”så länge det inte finns något vaccin”. Arrangemanget skulle ha ägt rum mellan den 19 september och den 14 oktober och förväntades locka omkring sex miljoner besökare med en omsättning på omkring 11 miljarder kronor.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.