Hunter Biden villig att vittna inför kongressen

Korruptionen inom Biden-familjen

publicerad 30 november 2023
- av Jan Sundstedt
Hunter Biden
Hunter Biden i samband med att hans far Joe Biden avlade presidenteden i januari 2021.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hunter Biden sägs nu vara beredd att vittna offentligt inför det republikansk-ledda utredningsutskottet som undersöker hans fars förmenta påverkansaffärer med bland annat Kina, enligt ett brev från hans advokater.

Utskottet genomför för närvarande en riksrättsutredning av president Joe Biden och dennes eventuella inblandning i sin sons utländska affärer. Republikanerna hävdar att Hunter Biden debiterade utländska kunder tiotals miljoner dollar för möten med hans far under dennes tid som vicepresident.

I ett brev till ordföranden för House Oversight Committee, James Comer, skriver advokat Abbe Lowell att Hunter Biden är beredd att “svara på alla relevanta frågor”, förutsatt att utfrågningen blir en offentlig sådan.

Advokaten motiverar kravet att vittna offentligt med att “stängda sessioner används för att manipulera fakta och desinformera allmänheten”. Försvaret påpekar även att klassificerad information överlag inte bör diskuteras under offentliga utfrågningar.

Hunter Biden och dennes beryktade laptop. Montage: NyD-faksimil/Youtube/Anna Shvets

Joe Biden förnekar

Presidenten själv förnekar kännedom om eller inblandning i sonens affärsangelägenheter men har synts och fotograferats med flera av sonens klienter.

Hunter Bidens tidigare affärspartner, Devon Archer, hävdade i juli i år att Hunter fick sin plats i styrelsen för det ukrainska energiföretaget Burisma enbart för att garantera företagets inflytande över amerikansk politik.

På sociala medier, som exempelvis X, har såväl Donald Trump som Elon Musk visat sitt stöd för att Hunter Biden bör avkrävas vittnesmål inför kongressen.

Långdragna processer

Under året har både Oversight Committee samt House Judiciary Committee lagt fram bevis som antyder att Bidenfamiljen mottagit cirka 20 miljoner dollar genom skalbolag från affärsfolk och politiker i Ukraina, Kina och Ryssland. De båda utskotten har påpekat att cirka 150 av dessa transaktioner flaggats som “misstänkta” av det amerikanska finansdepartementet.

Misstankarna att familjen Bidens privata affärsverksamhet inte alltid gått rätt till, samt de juridiska processerna kring dessa, har varit en långbänk ända sedan presidentvalet hösten 2020. Häromåret utkom en film kring turerna om vad som närmast kan beskrivas som en såpopera i skumraskaffärer.

Utredningen om Hunter Bidens affärsförehavanden fortsätter att vara en politisk stridsfråga i det politiskt splittrade USA, där frågan om öppenhet och påståenden om påverkan står i centrum.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!