Hongkong: Coronapositiva tvingas bära spårningsarmband

Coronarepressionen

publicerad 14 juli 2022
- av Sofie Persson
Gata i Hong Kong under 2020.

I Hongkong planerar man att införa armband för att kontrollera invånarna när de sitter i karantän för covid-19. Samtidigt inför man ett så kallat ”trafikljusssystem” med armbanden där man kan vara grön, gul eller röd och där de bärande behandlas i linje med detta.

I Kina har man sedan början av coronakrisen haft så kallad “nolltolerans” mot covid-19, och det fortsätter man än idag att ha trots att sjukdomen i flera länder inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom. Exempelvis kunde Nya Dagbladet rapportera om hur man i Shanghai tidigare i år separerade covidpositiva barn från sina föräldrar. I övrigt har man i Kina infört flera temporära ”karantän-platser” på exempelvis hotell och andra publika områden där man vid ett positivt test måste infinna sig.

Nu har den autonoma kinesiska regionen Hong Kong dock tagit fram ett sätt att möjligen tillåta sina medborgare att sitta i karantän hemma. Den nya hälsoministern Lo Chung-mau meddelade under gårdagen att man planerar att introducera så kallade ”spårningsarmband” som man ska tvinga covidpositiva att bära, rapporterar Bloomberg. Detta för att försäkra att medborgarna inte bryter mot karantänen och lämnar sina hem.

Samtidigt planerar man att införa så kallat ”trafikljusssystem” med armbanden där man kan vara grön, gul eller röd. Gul skulle exempelvis kunna innebära att man får gå till arbetet men inte vistas på ålderdomshem.

Armbanden och systemet har redan fått kritik för att efterlikna det totalitära sociala kreditsystem som finns i det övriga Kina, där människor blir belönade för bra beteenden och bestraffade för ”dåliga” och där man plötsligt kan bli ”röd” och begränsas i samhället på olika sätt. Chung-mau menar dock att det enbart ska användas för ”anti-epidemiändamål”.

På sin presskonferens fick hälsoministern frågan om hans förtroende för medborgarna verkligen är så lågt, med tanke på att han vill tvinga dem att bära armband.

Varför behöver Hongkong polis och domstolar? Därför att vi aldrig kan garantera att varje enskild medborgare kommer att följa reglerna till fullo, svarade Chung-mau.

När det nya systemet ska börja användas är oklart, men troligen inom en snar framtid.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!