Här massarresterar polisen regimkritiker i Nya Zeeland

Coronarepressionen

publicerad 10 februari 2022
- av Redaktionen
Polisen släper iväg demonstranter.

Fler än 120 personer har gripits av nyzeeländsk polis under torsdagen i samband med protester mot premiärministern Jacinda Arderns politik som blivit ökänd för sin repressiva coronaregim under det senaste året.

Under veckan har omfattande protester arrangerats utanför Nya Zeelands parlamentsbyggnad i Wellington i syfte att få bort coronarepressionen och vaccinmandaten.

Protesterna, som ska vara inspirerade av lastbilsdemonstrationerna i Kanada som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om, har fått de nyzeeländska makthavarna att sätta in ett stort antal poliser och beordrat dem att skingra de missnöjda folkmassorna. Hittills ska det handla om cirka 1000 poliser – men ännu fler kan komma att kallas in.

Enligt NZ Herald handlar det om 122 gripna demonstranter bara under torsdagen och i filmklipp som blivit virala kan man se hur polisen i grupp trycker ner människor på marken, släpar iväg dem gråtandes och på andra sätt försöker hindra medborgarna från att protestera mot den förda politiken i landet.

Särskilt noterbart är att många av de som syns gripas eller släpas iväg är kvinnor eller äldre. På sociala medier är många mycket kritiska till polisens agerande.

Trots det stora öppna missnöjet mot landets coronapolitik har premiärministern Jacinda Ardern inga intentioner att lätta på restriktionerna eller avskaffa vaccintvånget. Ardern menar istället att en majoritet av befolkningen stödjer den fortsatta repressionen och att demonstranterna inte representerar folket.

– Samtidigt som det här händer så är det tiotusentals som går och vaccinerar sig, hävdar hon.

Andra politiska ledare i landet har anklagat demonstranterna för att ”skrämma” invånarna i staden och för att agera våldsamt och störande.

Deltagare i protesterna har tidigare förklarat att de inte ser polisen som en fiende, att de förespråkar valfrihet och att polisen borde inse att de inte bör bekämpa sina egna medborgare.

– Vi är inte här för att slåss mot någon, vi är här för att ena folket för rätten att få välja själva, säger en av demonstranterna, enligt NZ Herald.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.