Halshuggne historieläraren Samuel Paty hedrades i Frankrike

Halshuggningen av Samuel Paty

publicerad 21 oktober 2020
- av Per Nordin
Menifestationer vid Place de la République i Paris.

Under dagen har den franske historieläraren Samuel Paty hedrats i stora manifestationer runtom i Frankrike. Efter att Paty visat en Muhammed-karikatyr för sina elever i samband med en lektion om yttrandefrihet halshöggs han i fredags i ett brutalt dåd av en muslimsk terrorist.

Frankrike har varit hårt utsatt för islamistiska terrordåd på senare år, men det senaste dådet har sänt chockvågor genom landet efter att bilder på den halshuggne läraren fått spridning genom gärningsmannens delningar på sociala medier.

Gärningsmannen, som ertappats med ett erkännande via sin mobiltelefon, har konstaterats vara en 18-årig muslimsk man med tjetjensk bakgrund utan tidigare koppling till Paty. Mördaren vägrade ge upp vid polisingripandet, och sköts sedermera ihjäl nära platsen för attentatet i Conflans-Saint-Honorine i Paris nordvästra förorter.

Vid sidan av familjemedlemmar till gärningsmannen Abdullakh Anzorov har flera av Patys elever arresterats som misstänkta till delaktighet i det barbariska mordet.

Paty visade bilderna som föranledde terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo för fem år sedan då 12 personer sköts ihjäl. Visningen ska ha föregåtts av att han i en respektfull gest varnat muslimska elever att gå ut ur rummet ifall de själva var oroliga för att de skulle uppleva bilderna som kränkande.

Samuel Paty blev 47 år gammal.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.