Koranbränning i Stockholm – för att hedra Samuel Paty

Halshuggningen av Samuel Paty

publicerad 26 oktober 2020
- av Per Nordin
Under minnesceremonin eldades ett exemplar av Koranen upp.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under fredagen genomfördes i Stockholm en minnesceremoni för den franske läraren Samuel Paty som mördades efter att ha visat Muhammedkarikatyrer. Under ceremonin brändes en koran utanför riksdagshuset – något som ledde till att två poliser försökte rycka ifrån arrangören koranen och sedan påstod att denne gjorde sig skyldig till åsiktsbrottet hets mot folkgrupp.

Vid middagstid på fredagen inleddes manifestationen på Mynttorget i Stockholm och snabbt samlades människor som dels ville visa sitt stöd men också de som bara var nyfikna. Även pressfotografer fanns på plats för att dokumentera ceremonin, rapporterar Samhällsnytt.

Så fort arrangören
tänt eld på koranen så ingrep dock två poliser och började fråga ut mannen om vad syftet med koranbränning var. De två polismännen började insinuera att de som deltog i koranbränningen gjorde sig skyldiga till hets mot folkgrupp men fick då snabbt mothugg och visades ett beslut från Åklagarmyndigheten som i en tidigare utredning gällande just hets mot folkgrupp konstaterat att en ”skändning” av koranen inte är olaglig.

När de förstod att de var fel ute så backade polisen några meter och lät ceremonin fortsätta. Efter att evenemanget var slut sprang poliserna dock ikapp arrangören och beordrade honom att legitimera sig.

– De delgav mig misstanke hets mot folkgrupp även fast jag visade åklagarens beslut ifrån tidigare skändning, berättar arrangören för Samhällsnytt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!