Varningen: Lärare kommer att mördas även i Sverige

Halshuggningen av Samuel Paty

publicerad 22 oktober 2020
- av Markus Andersson
Den mördade läraren Samuel Paty.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den franske läraren Samuel Paty mördades av en muslimsk extremist från Tjetjenien efter att han visat upp Muhammedkarikatyrer under en lektion om yttrandefrihet. Svenska lärare varnar nu för att liknande mord kommer att ske i Sverige.

– Det är inte en fråga om, utan när, säger läraren Olof Linton till skattefinansierade SVT.

Att Sverige skulle vara skyddat från liknande attacker tror han inte alls utan menar att denna typ av islamistiska dåd kan inträffa även i Sverige, något man måste vara medveten om.

– Det här är fruktansvärt på alla sätt och vis. Det är en kollega som fick betala med sitt liv under fruktansvärda former när han utförde sitt jobb. Man blir förstummad, säger Linton.

Han betonar vikten av att yttrandefriheten får stort fokus i den svenska skolundervisningen och pekar på att den svenska skolan har en plikt att lyfta fram även material som kan uppfattas som ”stötande” eller ”kontroversiellt” oavsett om det riskerar att göra elever upprörda eller inte.

– I de fallen varnar jag alltid för att det kan upplevas som väldigt obehagligt. De flesta lärare är kapabla att hålla den dialogen med eleverna. Men det är väldigt viktigt att som lärare hålla i det här i undervisningen. Vi kan inte böja oss för extremistiska och fundamentalistiska läror, säger han.

Även Charlotta Hemlin, lärare på Westerlundska gymnasiet i Enköping, beskriver dådet som fruktansvärt och håller med om att lärarna inte ska behöva censurera sig själva av rädsla för att utsättas för terrorattacker och mord.

– Som lärare måste jag själv få välja vilket material jag använder. Sedan finns det inte något självändamål att provocera och kränka. Det kan vara om jag känner att jag når ett högre syfte med ökat lärande eller förståelse, då ska jag absolut kunna visa en Muhammedkarikatyr eller någon som bränner en svensk flagga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!