UFC-fighter hyllar tjetjen som halshögg fransk lärare

Halshuggningen av Samuel Paty

publicerad 22 oktober 2020
- av Per Nordin
Zelim Imadev hyllar mordet på den franske läraren.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


UFC-fightern Zelim Imadaev hyllade nyligen halshuggningen av den franske läraren, en händelse som skakat Europa. På sociala medier kallade han gärningsmannen för ”islams hjälte”.

Imadaev, som tävlat i UFC (Ultimate Fighting Championship), har skapat stor kontrovers efter att ha kallat den tjetjenska islamisten som halshögg en fransk lärare som påstods varit islamofob, för ”islams hjälte” på Instagram. Han ska även ha sagt att Allah har godkänt gärningsmannens jihad. Gärningsmannen var en 18-årig tjetjensk migrant som sköts till döds strax efter dådet.

Imadaev, som har förlorat alla sina tre UFC-matcher, är inte den enda MMA-fightern som visat stöd för den tjetjenska islamisten. Albert Duraev, en före detta titelhållare i Absolute Championship Akhmat (ACA), under ledning av den tjetjenska ledaren Ramzan Kadyrov, skämtade på sociala medier om att yttrandefriheten var på nedgång i Frankrike.

I ett uttalande klargör UFC att Imadaev blev av med sitt kontrakt hos dem redan i somras. Noterbart är att Imadaev kommer från Tjetjenien, likt terroristen som halshögg den franske läraren.

UFC är den största MMA-organisationen i världen. Många topprankade MMA-fighters ingår i organisationen som anordnar galor över hela världen. UFC har sitt säte i USA. MMA står för mixed martial arts.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!