MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Frankrike beslagtar svenska skyddsmasker

Coronavirusets spridning

publicerad 5 april 2020
- av Isac Boman
Leveranser av ansiktsskydd och annan utrustning stoppas i Frankrike.

Mölnlycke health care har inte kunnat leverera miljontals ansiktsmasker och gummihandskar till Italien och Spanien. Detta eftersom leveranserna från de kinesiska fabrikerna har stoppats i Frankrike, som har infört ett särskilt exportförbud på medicinsk utrustning.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger företagets vd Richard Twomey till Sveriges Radio.

Frankrikes beslut att hindra all medicinsk utrustning från att lämna landet har medfört en rad komplikationer och gjort att sjukvården i andra länder i Sydeuropa fått det ännu svårare än tidigare att kunna täcka sina behov.

På grund av Frankrikes agerande måste leveranserna nu gå till Belgien, och flygas eller köras runt Frankrike för att nå Italien och Spanien. Redan den 5 mars började franska myndigheter beslagta laster med skyddsmasker med hänvisning till en regel att den typen av utrustning istället ska användas för att tackla coronakrisen i Frankrike.

Richard Twomey betonar också att det inte bara är Frankrike som har infört liknande restriktioner som försvårar distributionen.

Han förklarar vidare att de stängda gränserna i Europa också har försvårat för tillverkningen av sjukvårdsmateriel. Arbetare från Tjeckien kommer inte längre in i Polen till fabrikerna, vilket i sin tur gör att tillverkningen måste begränsas eller stoppas. Detta gäller bland annat sjukvårdsutrustning som skulle ha gått till Sverige och användas vid operationer där.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend