Finland häver karantän – grundlagen sätter stopp

Coronavirusets spridning

publicerad 15 april 2020
- av Isac Boman
Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna), statsminister Sanna Marin (Socialdemokraterna) och justitieminister Anna-Maja Henriksson (Svenska Folkpartiet).

Finland häver karantänen av landskapet Nyland med den tillhörande huvudstaden Helsingfors redan idag. Statsministern Sanna Marin menar att grundlagen sätter stopp för fortsatt isolering av befolkningen.

Statsminister Sanna Marin deklarerade under en presskonferens på onsdagen att man har konsulterat experter, Folkhälsomyndigheten och andra finska myndigheter och kommit fram till att den finska grundlagen helt enkelt inte möjliggör ytterligare karantän av befolkningen, skriver Svenska Yle.

– Det finns alltså inte rättslig grund för att fortsätta. Regeringen måste upphäva begränsningen, säger Marin.

Den finländska regeringen anser att det förvisso finns skäl att fortsätta ha kvar de restriktioner och begränsningar av människors rörelsefrihet som har satts upp, men att den typen av åtgärder enligt lag endast kan användas när det är ytterst nödvändigt och dessutom måste vara proportionerliga utifrån krisens natur och vad man vill uppnå.

Trots att karantänen nu är bruten så uppmanar Finlands statsminister det finska folket att fortsätta undvika onödiga resor och se till att smittspridningen inte förvärras.

– Läget är allvarligt och vi ska ta det allvarligt, menade Marin på presskonferensen.

Beslutet om karantänen av Helsingforsregionen fattades i slutet av mars med uttalat syfte att sakta ner och begränsa smittspridningen i landet. Precis som i Sverige var huvudstadsområdet det hårdast drabbade.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!