Fauci: ”Maskerna kan bli kvar för alltid”

Coronarepressionen

publicerad 13 maj 2021
- av Markus Andersson
Anthony Fauci.

I en intervju med NBC konstaterar den kontroversielle amerikanske smittskyddschefen Anthony Fauci att bärandet av ansiktsmasker mycket väl kan bli den nya normen även efter att den så kallade coronapandemin är över.

Under lång tid har seriösa analytiker pekat på att covid-19 sammanblandas med vanlig influensa, något som gjort att säsongsinfluensafallen varit historiskt låga på många håll i världen inklusive USA. En bland många sådana experter är epidemiologen Knut Wittkowski som menade just att många av de som påstås ha covid-19 egentligen har just säsongsinfluensan.

Ironiskt nog vill USA:s smittskyddschef Fauci ge äran åt de abnormalt låga säsongsinfluensatalen till att människor maskerat sig och åtlytt myndigheternas riktlinjer för social distansering och pekar på detta som ett argument till att bland annat ansiktsmaskerna kan bli ett permanent eller åtminstone årligen återkommande inslag.

– Jag tror att det är högst troligt, jag tror att människor har vant sig vid faktumet att maskbärandet tydligt om du tittar på datan minskar andningssjukdomarna. Vi har haft praktiskt taget en icke-existerande influensasäsong detta år enbart för att människor har följt den här typen av offentliga hälsoriktlinjer som varit riktade framför allt mot covid-19, hävdar Fauci i intervjun.

Smittskyddschefen menar vidare att vi även om flera år ”under vissa säsonger” kommer fortsätta att bära maskerna för att hindra smittspridning av olika virus – men hävdar att det är folket själva som kommer att ”välja” att göra detta.

Fauci är inte heller den ende som förespråkar att ansiktsmasker blir ”det nya normala”. Även läkaren Paul Offit har argumenterat för att amerikaner bör bära ansiktsmasker och socialt distansera sig varje vinter för att minska influensainläggningar på sjukhus och dödsfall kopplade till dessa. Nya Dagbladet har tidigare också rapporterat om hur flera amerikanska hälsodirektörer förespråkar vad som i praktiken är ett permanent masktvång.

Alla delar dock inte Faucis positiva inställning till coronapolitiken. Dr David Thunder har exempelvis gått ut och varnat för att regeringar nu har den möjlighet de behöver för att snabbt och godtyckligt begränsa eller ”stänga av” medborgarnas friheter och kan komma att införa hård repression även i framtiden under förevändningen att någon form av virus håller på att spridas.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!