EU vill införa digitala körkort

publicerad 17 mars 2023
- av Sofie Persson

EU vill nu införa digitala körkort till mobilen för alla medlemsländer. Detta menar man ska underlätta för både privatpersoner och myndigheter.

I ett nytt förslag vill EU-kommissionen stärka “säkerheten” kring bilåkandet inom länderna, som man formulerar det. Bland annat vill man införa en prövotid på två år för nyblivna förare, något man i Sverige redan har, samt hårdare straff för fortkörning och påverkan av alkohol eller droger.

I samband med detta vill man också införa digitala körkort för alla EU-medlemmar. Motiveringen man anger är att det ska underlätta för privatpersoner som korsar gränserna samt kontakter med myndigheter, och man säljer in konceptet med att det skulle bli enklare att förnya och byta ut sitt körkort. Medborgare från andra delar av världen skulle också med lätthet kunna byta ut sitt körkort mot ett EU-vänligt digitalt körkort, menar man.

Digitala körkort uppger man även ska hjälpa polisen i dess arbete. Under 2019 var det omkring 40 procent trafikbrott över landsgränser som inte klarades upp på grund av att den skyldige inte kunde identifieras.

Kritik som förekommit mot förslaget är bland annat risken för ökad exkludering, framförallt av den äldre populationen som har svårt att behärska tekniken, eftersom det i nuläget är oklart om EU planerar att helt slopa de nuvarande plastkorten.

I USA finns redan digitala körkort i vissa stater där både Apple och Google arbetat för att kunna erbjuda sådana tjänster för sina kunder.

Förslaget har gått vidare till Europaparlamentet och Europeiska unionens råd som nu ska rösta och sedan ta beslut om att gå vidare med förslaget eller inte.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!