EU-parlamentariker kräver att EU utreder Nord Stream-attentaten

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 21 april 2023
- av Sofie Persson
Franske EU-ledamoten Thierry Mariani.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den franske ledamoten Thierry Mariani (Nationell Samling) anser att sprängningarna vid Nord Stream är en krigshandling mot EU och anser därför att man bör utreda händelsen via en särskild utredningskommission.

Trots omfattande utredningar på åtskilliga håll har man ännu inte definitivt kunnat peka ut någon ansvarig för sprängningarna av Nord Stream 1 och 2 i höstas. Den Pulitzer-vinnande journalisten Seymour Hersh gick dock tidigare i år ut med detaljerade vittnesmål kring hur USA och Norge ska ha genomfört operationen, utgående från vad som uppges vara källor med insyn i attentatet.

Enligt den svenska utredningen, som i nuläget står stilla, menar man att det “sannolikt kan bli svårt” att ta reda på vilka som ligger bakom attentaten.

Nu kräver den franske ledamoten Thierry Mariani att Europaparlamentet ska utreda saken.

Sabotaget av Nord Stream är en krigshandling mot de europeiska nationerna och deras energisäkerhet“, skriver Mariani Twitter där han själv menar att allt tyder på att det är USA som ligger bakom attentaten.

 

Europaparlamentet kan inrätta så kallade kommissioner för att utreda särskilda händelser, exempelvis gjorde man det med incidenterna kring det israeliska spionprogrammet Pegasus. Mariani menar att just en sådan kommission nu bör inrättas för att utreda Nord Stream-attentaten.

Vi vet fortfarande ingenting. Förmodligen beror detta på att omständigheterna kring denna incident medvetet tystas ner, säger han till ryska Tass. Det ser ut som om vissa i Europeiska unionen är mycket rädda för vad som kan komma att upptäckas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!