EU-länder vill se utlandsresor redan till sommaren

Coronavirusets spridning

publicerad 22 april 2020
- av Per Nordin
Den avsomnade turismen innebär förlorade intäkter på drygt tio miljarder i månaden för EU-länderna.

Reserestriktionerna kostar europeisk turistnäring över tio miljarder kronor i månaden i uteblivna intäkter. Trots coronapandemin vill flera EU-länder därför nu att det ska bli möjligt att flyga utomlands och turista i sommar.

Ursula von der Leyen som är ordförande i EU-kommissionen tror att det är fullt möjligt att starta upp charterresorna och utrikesflygen redan till sommaren.

– Jag tror att vi ska kunna hitta smarta lösningar så att vi kan åka på sommarsemester, säger von der Leyen till portugisisk TV.


Annonser:


Ett alternativ, menar hon, skulle vara att fortsättningsvis ställa hårda krav på hygien och social distansering även på semesterorterna och på flygplanen. För bara en vecka sedan gick hon dock ut och varnade EU-medborgare från att boka sommarens semesterresor just nu, en varning som turistnäringen ogillade och riktade skarp kritik mot, rapporterar SR.

Österrikes turistminister Elisabeth Köstinger har föreslagit att man borde ta emot turister från de EU-länder som har lyckats bra i sina ansträngningar att bekämpa smittspridningen och där antalet smittade är lågt. Tyskland nämns som ett sådant exempel.

I Tjeckien och Slovenien diskuteras det om landets medborgare ska få möjlighet att semestra i Kroatien utan de två veckors karantän som normalt gäller. Belgien funderar i sin tur på att ta fram speciella visum – men för egna medborgare som vill besöka landets stränder i sommar.

Hur ett eventuellt semesterregelverk ska se ut i praktiken är idag oklart och Eric Malmer, talesman för EU-kommissionen, menar att det måste analyseras och utvärderas ytterligare innan man fattar beslut.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.