Dyra EU-möten för Danmarks statsminister

publicerad 8 juli 2022
- av Sofie Persson
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

De senaste åren har danska statsministern Mette Frederiksen spenderat över 6 miljoner kronor på hotell- och transportkostnader i samband med EU-toppmöten. Statsministerns kansli har dock glömt att be EU om återbetalning i takt med att reglerna tillåter och danska skattebetalare måste nu stå för kostnaderna.

Den danska statsministern Mette Frederiksen har spenderat över 6 miljoner kronor på resor och boende i samband med EU-toppmöten de senaste fem åren, rapporterar norska ABC Nyheter.

EU ska betala tillbaka till medlemsländer alla ekonomiska medel som används i EU-sammanhang, men då måste man skicka in underlag för de ekonomiska medel som använts. Detta har dock statsministerns kansli glömt att göra och därför får danska skattebetalare nu betala notan. Det danska UD har undersökt om miljonerna kan återbetalas retroaktivt, men det har EU avvisat.

Det här är ett mycket beklagligt administrativt misstag som gör att de under ett antal år har underlåtit att ansöka om ersättning som de haft rätt till, säger avdelningschef Helene May Vibholt på den danska statsministerns kansli.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.