Duterte vill fängsla vaccinkritiker

Coronarepressionen

publicerad 22 juni 2021
- av Markus Andersson

Filippinernas president Rodrigo Duterte deklarerar att han kan tänka sig att fängsla människor som vägrar att låta sig coronavaccineras och att vaccinskeptiker inte är välkomna i landet.

– Om du inte vill vaccinera dig, lämna Filippinerna. Åk till Indien om du vill eller någonstans i Amerika men så länge du är här och är en människa som kan bära på viruset så bör du vaccineras, dundrade han enligt PNA news.

Presidenten bad vidare regeringen att identifiera de människor som inte låtit sig injiceras med vaccinet – så att dessa kan arresteras och fängslas.

– Helt ärligt så ska jag beordra deras arrestering. Välj – vaccinera dig eller bli fängslad, sa presidenten.

Webbtidningen Rappler har också uppmärksammat utspelet och menar att Duterte sagt att om människor inte frivilligt låter sig vaccineras så ska han få dem arresterade och sedan ”injicera ett vaccin i era skinkor.”

Vaccinationsviljan är relativt låg i landet och många är skeptiska till de nyligen framtagna experimentella vaccinen. Exempelvis fick 28 000 medborgare sms-utskick om att de kunde gå och vaccinera sig i en sjukvårdsfacilitet i Manilla – men bara 4 402 av dessa valde att faktiskt komma dit. Därför har man också valt att avveckla systemet med enbart bokade vaccinationstider och regimen hoppas istället att locka fler att ta de kontroversiella vaccinen om de själva får välja tiderna.

Duterte är internationellt en kontroversiell president som ofta blivit uppmärksammad för sin hårdföra retorik och politik. Redan vid hans tillträde 2016 kunde Nya Dagbladet exempelvis rapportera om hur han gått ut i statlig TV och vädjat till landets befolkning att dessa ska hjälpa till och bekämpa den omfattande knarkhandeln i Filippinerna – samt att döda de knarklangare som inte ger sig frivilligt.

– Känn er fria att ringa oss, polisen, eller att lösa det själva om ni har vapen – ni har mitt stöd, sade Duterte i ett tal vid tillfället som fick stor uppmärksamhet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!