Tillträdande president ber allmänheten hjälpa till att döda knarklangare

publicerad 6 juni 2016
Rodrigo Duterte

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Filippinernas tillträdande president Rodrigo Duterte vill se ordentliga krafttag mot drogförsäljningen i landet. Under lördagen gick han ut i statlig TV och vädjade till landets befolkning att hjälpa till med att bekämpa knarklangarna och döda de som inte ger sig frivilligt.

– Känn er fria att ringa oss, polisen, eller att lösa det själva om ni har vapen – ni har mitt stöd, sade Duterte i talet där han också varnade för att den illegala droghandeln är ett stort problem i landet och att även poliser kan vara inblandade i den.

Duterte fortsatte i samma stil och gick ut med att den som hugger ner eller skjuter en knarklangare som inte ger upp frivilligt ska belönas med en medalj av honom personligen, rapporterar AP.

71-åringen vann presidentvalet i maj och har i flera medier kallats för en filippinsk Donald Trump eftersom han kommit med flera kontroversiella uttalanden och utlovat krafttag mot brottsligheten i landet och svurit på att han ska se till att knarklangare och andra grova brottslingar ska dödas.

Duterte har tidigare förespråkat att korrupta journalister ska skjutas och hävdat att många av de journalistmord som begåtts i landet har handlat om just korrupta journalister som har sig själva att skylla och som gett sig i lag med fel människor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!