Danmark slutar helt med Astra-vaccin

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 15 april 2021
- av Sofie Persson
Danmark Astra Zeneca

Danmark har bestämt sig för att nu helt sluta med Astra Zeneca-vaccinet på grund av risken för allvarliga biverkningar.

Under mars har flera vaccinskador kopplade till Astra Zenecas covidvaccin uppmärksammats. Det visade sig att flera människor fick ovanliga blodproppar som orsakade hälsoproblem och när en kvinna i Danmark och en kvinna i Österrike dog av blodpropparna tvingades den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att utreda ifall det fanns någon koppling mellan covidvaccinet och skadorna.

Danmark, liksom fler länder, bestämde sig då för att pausa användandet av Astra Zeneca-vaccinet. Sverige följde med viss eftersläpning efter och bestämde sig för att pausa användandet. Kort därefter konstaterade EMA att det fanns kopplingar mellan covidvaccinet och skadorna men att ”nyttan” med vaccinet var större än riskerna. I samband med detta bestämde sig Sverige för att återuppta vaccinationen.


Annonser:


Danmark gör dock en annan slutsats och har nu beslutat att sluta helt med Astra Zeneca-vaccinet. Det meddelar Søren Brostrøm, chef för Socialstyrelsen i Danmark, enligt danska Ekstra Bladet.

Efter EMA:s konstaterade kopplingar mellan blodpropparna och covidvaccinet och egna undersökningar har man funnit att det är för riskfyllt att fortsätta användandet. Man beräknar att en av 40 000 kan få allvarliga biverkningar från covidvaccinet och väljer därför nu som det första landet i världen att helt stoppa användandet av det.

Det är oklart vad som kommer ske med de 2,4 miljoner vaccindoser från Astra Zeneca man förbeställt, men klart är att man alltså inte kommer att använda dem på befolkningen.

Tilläggas kan i sammanhanget att Pfizers kontroversiella mRNA-vaccin Comirnaty är betydligt dödligare än Astra-vaccinet utgående från svensk statistik.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.