Så många svenskar har dött efter Pfizers vaccin

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 12 april 2021
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under de senaste veckorna har det varit mycket tal om Astra Zenecas covidvaccin. Officiella rapporter visar dock att det är Pfizers mRNA-variant Comirnaty som har överlägset flest misstänka dödsfall i Sverige så här långt och statistiken pekar även på en betydligt högre dödlighet proportionerligt.

I den pågående debatten om covidvaccinernas farliga biverkningar har det under senare tid framförallt förts en diskussion om Astra Zenecas vaccin och relaterade dödsfall. I flera länder pausades Astra Zenecas vaccin på grund av en tydlig koppling mellan vaccinet och blodproppar som har lett till flera dödsfall.

Trots denna tydliga koppling valde Sverige att efter en kort tids paus fortsätta med Astra Zenecas vaccin, något som Nya Dagbladet rapporterade om. I Sverige har 298 000 blivit vaccinerade med Astra Zenecas vaccin och totalt finns det  14 832 inkomna rapporter kring misstänka biverkningar. Av dessa är 484 handlagda och bland dem finns det sju misstänka dödsfall i skrivande stund, enligt Läkemedelsverket.

Däremot så har det inte talats lika mycket om de andra vaccinen och deras misstänkta biverkningar samt dödsfall. 127 000 har blivit vaccinerade med Modernas vaccin och där finns det 1114 inkomna rapporter kring misstänka biverkningar. Antalet dödsfall som är handlagda är nio stycken.

882 000 är hittills injicerade med Pfizer/BioNtechs båda injektioner och där finns just nu 6 110 inrapporterande misstänka biverkningar. Av dessa finns det 145 dödsfall som är handlagda, skriver Läkemedelsverket.

De allra flesta och vanligaste inrapporterade misstänka biverkningarna är feber och huvudvärk för alla tre vacciner. I översikten för Pfizer/BioNtechs och Modernas mRNA-vacciner är det vanligast att kvinnor i 50–59 års ålder rapporterat in biverkningar, med Astra Zeneca är den högsta siffran hos kvinnor mellan 40 och 49 år. Flest rapporterades det in från Stockholms län och Västra Götalands län.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!